Paul Teodorescu, la ceas aniversar

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Paul Teodorescu, la ceas aniversar

Cultură 15 Octombrie 2009 / 00:00 817 accesări

Vizitatorii care trec pragul galeriei de artă „Amfora”, în această perioadă, au prilejul să admire o serie de lucrări de grafică şi colaj, semnate de mai mulţi autori şi reunite sub titlul „Restituiri”. Însă, personajul principal al acestui eveniment dedicat artei este Paul Teodorescu, preşedintele fondator al Asociaţiei Artiştilor Plastici „Amfora”. Artistul, care, astăzi, împlineşte respectabila vîrstă de 79 de ani, a reunit în „Restituiri” lucrările proprii din perioada cea mai recentă de creaţie, dar şi pe cele ale unor prieteni de suflet din Basarabia sau amici care au trecut în nefiinţă, precum şi o serie de colaje cu autor necunoscut. Multe dintre creaţiile prietenilor săi precum: Valentina Buzura, Alexandru Ciocea, Mihai Noroc, George Leteanu sau Gabriel Stratulat provin de acum 26 de ani, iar gestul lui Paul Teodorescu, de a restitui privirii iubitorului de frumos aceste lucrări, este unul demn de apreciat. Printre lucrările care se regăsesc în „Restituiri” se numără şi cele semnate de regretatul scenograf Dan Sachelarie, cu care Teodorescu, alături de dirijorul Gigi Rădulescu şi regizorul Geo Saizescu, colabora la realizarea tradiţionalelor serbări dedicate mării.

Paul Teodorescu a urmat cursurile Şcolii de Arte din Constanţa, avîndu-i ca îndrumători pe Mihai Vătămanu, Nicolae Rădulescu şi Nicolae Duman. Autodidact, acesta şi-a însuşit arta picturii într-un stil propriu, sursele predilecte de inspiraţie fiind Portul Constanţa şi Şantierul Naval. În 1983, Teodorescu a devenit primul preşedinte al Cenaclului Artiştilor Plastici Amatori din judeţul Constanţa, iar în 1990, imediat după Revoluţie, a înfiinţat Asociaţia Artiştilor Plastici „Amfora”, al cărei preşedinte-fondator este şi în prezent. Din 1970 şi pînă acum, Paul Teodorescu a realizat peste 100 de expoziţii de grup, colective şi personale, talentul său fiind apreciat prin primirea unor premii. Lucrările care îi poartă semnătura se află în colecţii particulare din Anglia, Canada, Franţa, Republica Moldova, Polonia, Rusia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

Expoziţia „Restituiri”, găzduită de galeria de artă „Amfora” din cadrul Centrului Judeţean Constanţa pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, poate fi vizitată pînă pe 21 octombrie, între orele 09.00 şi 16.00.



12