Pauză la Conferinţa Geneva II

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pauză la Conferinţa Geneva II

Externe 24 Ianuarie 2014 / 00:00 462 accesări

Conferinţa de pace Geneva II privind Siria a făcut o pauză ieri, după prima întâlnire între reprezentanţii regimului sirian şi membrii opoziţiei în exil vizând oprirea violenţelor în Siria, marcată de imposibilitatea găsirii unei poziţii comune cu privire la viitorul lui Bashar al-Assad. Conferinţa de pace Geneva II de la Montreux a început într-o atmosferă tensionată. Mai mult, delegaţiile siriene nu au dat niciun semn de compromis înaintea negocierilor de astăzi. Reuniţi în micul oraş elveţian, reprezentanţi din 40 de ţări şi organizaţii nu au avut nevoie de prea mult timp pentru a constata prăpastia uriaşă între regimul lui Bashar al-Assad şi opoziţia siriană în exil.

În deschiderea conferinţei premergătoare negocierilor programate astăzi la Geneva doar între delegaţiile siriene, secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, le-a reamintit participanţilor miza întâlnirii, vorbind despre o zi a speranţei, după trei ani de confruntări sângeroase. De asemenea, Rusia şi SUA, care au depus eforturi în culise pentru organizarea acestei conferinţe, au cerut sirienilor să profite de o oportunitate istorică, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, avertizând însă că negocierile nu vor fi nici simple, nici rapide. Odată cu intervenţia secretarului de Stat american, John Kerry, tonul s-a schimbat: ”Bashar al-Assad nu va face parte din Guvernul de tranziţie. Este imposibil, de neimaginat ca omul care a condus astfel de violenţe împotriva propriului popor să-şi păstreze legitimitatea de a guverna”. El a anunţat, de asemenea, că ”Washingtonul analizează diferite mijloace de presiune asupra regimului de la Damasc, în special creşterea ajutorului pentru opoziţia siriană”. Şeful diplomaţiei siriene, Walid Muallem, i-a replicat însă brusc: ”Domnule Kerry, nimeni nu are dreptul de a conferi sau retrage legitimitatea unui preşedinte cu excepţia sirienilor”. Discuţiile referitoare la soarta preşedintelui Bashar al-Assad, aflate în centrul tuturor dezbaterilor de la începutul revoltelor din Siria, în martie 2011, au dominat conferinţa din Elveţia. Rusia şi SUA au continuat astfel să se opună interpretării principiilor prevăzute, în iunie 2012, la prima conferinţă de la Geneva. Occidentalii vorbesc despre formarea unui Guvern de tranziţie fără Bashar al-Assad, o condiţie respinsă de ruşi şi de sirienii pro-Assad. Ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, s-a alăturat apelului lansat de secretarul de Stat american şi a insistat că ”obiectivul conferinţei nu îl reprezintă discuţiile despre terorism, cum doreşte Damascul, ci cele referitoare la înfiinţarea unui Guvern de tranziţie”.

Mediatorul ONU şi al Ligii Arabe pentru Siria, Lakhdar Brahimi, s-a întâlnit ieri cu cele două părţi siriene pentru a discuta despre următoarea etapă a negocierilor. Între timp, pe teren, forţele siriene au bombardat poziţii ale rebelilor, în apropiere de Damasc, la Homs şi Alep, unde o rachetă a ucis zece persoane.



12