Păzea! UE ne dă bani ca să economisim energie!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Poate așa se fac modernizări cu cap și la Constanța

Păzea! UE ne dă bani ca să economisim energie!

Administrație 21 August 2017 / 17:55 823 accesări

Operațiunea „Izolarea termică a blocurilor” este, probabil, cea mai cunoscută acțiune edilitară desfășurată în mai toate orașele. Nici nu e de mirare și nu poate fi considerată un lucru rău, câtă vreme cele mai multe blocuri din România au fost construite în urmă cu mai mult de jumătate de secol. În ultimii ani, Guvernul a derulat mai multe programe prin care s-au alocat fonduri pentru reabilitarea termică a imobilelor vechi din orașe. Acum, a venit rândul autorităților de management al fondurilor europene să se ocupe de acest aspect. De aceea, prin Programul Operațional Regional 2014 - 2020, au fost lansate mai multe axe de finanțare pentru izolarea termică a blocurilor.

CE LUCRĂRI SUNT FINANȚATE DIN BANI EUROPENI

Potrivit Asociației pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Est, în cadrul acestor programe sunt finanțate proiectele de reabilitare a blocurilor construite între anii 1950 - 1990. Concret, vor fi finanțate lucrările de îmbunătățire a izolației termice și hidroizolare a anvelopei clădirii (pereți exteriori, ferestre, tâmplărie, planșeu superior, planșeu peste subsol), șarpantelor, inclusiv măsuri de consolidare și modernizarea instalaţiei de distribuţie a agentului termic și a sistemului de încălzire. Pentru că programul european prin care se finanțează aceste lucrări are ca scop reducerea risipei de energie și a emisiilor poluante, se acordă fonduri și pentru înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent din spațiile comune cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată, instalarea sistemelor inteligente pentru promovarea și gestionarea energiei electrice, înlocuirea lifturilor și a circuitelor electrice uzate din spațiile comune și utilizarea surselor regenerabile de energie. Un alt obiectiv urmărit este reducerea emisiilor de carbon, motiv pentru care există linii de investiții în privința promovării transportului alternativ. În acest scop, sunt finanțate proiecte privitoare la achiziționarea de mijloace de transport în comun ecologice și modernizarea infrastructurii.

CUM STĂ CONSTANȚA LA CAPITOLUL „EFICIENȚĂ ENERGETICĂ”? ÎN POM!

Fondurile europene pentru reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice vin într-un moment cum nu se poate mai bun pentru Constanța (presupunând că la nivelul administrației locale se găsește cineva priceput în proiecte care nu se scuză non-stop că nu se poate din cauza birocrației). Asta pentru că, în privința anvelopării blocurilor vechi, până acum s-a mers pe principiul „fiecare pe barba lui”. Adică, de-a lungul timpului, asociațiile de proprietari s-au ocupat de strângerea acordurilor și obținerea fondurilor pentru reabilitarea blocurilor. Probabil din acest motiv reprezentanții Primăriei Constanța nu ne-au putut da o statistică a blocurilor anvelopate până acum și a celor care ar trebui să fie reabilitate termic. Nu la fel stă situația și în celelalte orașe ale județului, Cernavodă, Năvodari, Mangalia și Medgidia, unde au fost reabilitate zeci de blocuri, cu fonduri de la Guvern.



12