PCR Constanţa suscită interesul tinerilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PCR Constanţa suscită interesul tinerilor

Cultură 30 Octombrie 2010 / 00:00 803 accesări

La ceas aniversar, Serviciul Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, în colaborare cu Asociaţia Arhiviştilor şi Prietenilor Arhivelor „Ovidius” Constanţa, a decis să aducă în discuţie o temă deosebit de actuală şi de incitantă: valorificarea ştiinţifică a documentelor create de fostele organizaţii ale PCR Constanţa.

Printre invitaţii care au dezbătut această temă generoasă, la sediul Arhivelor constănţene şi care nu sunt străini de lumea specială a documentelor cu parfum de epocă s-au aflat reputaţii istorici constănţeni: prof. univ. dr. Marian Cojoc, prorector al Universităţii „Ovidius” şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea, precum şi consilerul dr. Marian Zidaru, din cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional. Lor li s-au alăturat cei „de-ai casei”: gazda evenimentului, şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman, consilierul superior dr. Constantin Cheramidoglu şi arhivistele Anemaria Czernak, Nicoleta Grigore şi Angela Popa.

„În fiecare an, de Ziua Arhivelor, marcată pe 31 octombrie, organizăm diverse manifestări cu caracter ştiinţific prin care încercăm să promovăm patrimoniul arhivistic pe care îl deţinem. Anul acesta ne-am propus să abordăm o temă extrem de interesantă şi de actuală, aceea a valorificării ştiinţifice a documentelor create de fostele structuri ale PCR Constanţa. Istoria din perioada 1945-1989 nu poate fi cunoscută fără a apela la această sursă”, a spus şeful Serviciului Judeţean Constanţa al Arhivelor Naţionale, dr. Virgil Coman.

În cadrul întâlnirii, consilierul superior dr. Constantin Cheramidoglu a prezentat câteva dintre subiecte care se discutau în şedinţele Comitetului Executiv Judeţean al PCR Constanţa. Acestea se refereau, printre altele, la activitatea Institutului de Cercetări Marine, la realizările muzeistice în Dobrogea, „înflorirea mării” sau la inundaţiile din judeţ. De altfel, se vorbea şi despre subiecte mai delicate - unele dintre ele adevărate abateri de la normele socialiste - precum: situaţia cadrului de partid cu pregătire redusă, creşterea numărului de sinucideri în rândul tinerilor, găsirea a patru bombe neexplodate în gara CFR Palas, dar şi faptul că un miliţian a bătut un turism român.

„O parte din colegii noştri au participat chiar la preluarea şi prelucrarea fondurilor create de PCR Constanţa, iar cei mai tineri lucrează şi acum la inventarierea unor astfel de documente”, a mai precizat dr. Virgil Coman. Acesta a subliniat că după 1990 prelucrarea arhivistică s-a făcut în mare grabă, în prezent fiind necesară o reinventariere a fondurilor.

În cadrul întâlnirii a fost lansată şi ideea înfiinţării specializării „Arhivistică”, în cadrul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius”. De altfel, documentele create de fostele organizaţii ale PCR Constanţa suscită interesul istoricilor şi tinerilor care-şi întocmesc lucrările de licenţă şi tezele de doctorat.

Taguri articol


12