PCRM îl propune candidat la preşedinţie pe fostul guvernator al Băncii Naţionale

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PCRM îl propune candidat la preşedinţie pe fostul guvernator al Băncii Naţionale

Externe 12 Ianuarie 2012 / 00:00 378 accesări

Partidul Comuniştilor din R. Moldova (PCRM) l-a propus pe Leonid Talmaci, fost guvernator al Băncii Naţionale, candidat la alegerile prezidenţiale de duminică, a anunţat, ieri, deputatul Iurie Muntean, în urma hotărârii adoptate de Comitetul Central al partidului. Comuniştii susţin că au analizat mai multe candidaturi însă fostul guvernator al BNM este cel mai potrivit pentru această funcţie. ”Candidatul nu face parte din Parlament, este un profesionist recunoscut atât în R.Moldova, cât şi în afara ţării, care simbolizează statalitatea, stabilitatea şi previzibilitatea politicilor, care prin autoritatea sa poate fi garantul statului”, a declarat Iurie Muntean. Înscrierea candidaţilor pentru alegerile prezidenţiale prevăzute pentru duminică se încheie astăzi, la ora 19.00.

Cunoscutul analist politic din R. Moldova, Oazu Nantoi, expert în problema transnistreană, şi-a anunţat, ieri, disponibilitatea de a candida pentru funcţia de preşedinte. Oazu Nantoi a declarat că nu face parte din niciun partid, nu are interese economice şi ar fi un candidat potrivit, în condiţiile în care ideea unui preşedinte apartinic se vehiculează tot mai mult în mediile politice. Analistul a mai spus că nu a discutat despre candidatura sa cu niciunul din liderii parlamentari şi că va face acest lucru începând cu această zi. Liderii fracţiunilor parlamentare, care se află în negocieri pentru identificarea unei soluţii în vederea şedinţei parlamentului de duminică, au evitat să comenteze, deocamdată, declaraţiile lui Oazu Nantoi. Liderul fracţiunii Partidului Liberal Democrat, Valeriu Streleţ, a declarat că Oazu Nantoi are calităţile necesare pentru un preşedinte dar că această chestiune urmează să fie discutată în interiorul Alianţei pentru Integrare Europeană. În acelaşi timp, comunistul Iurie Muntean a declarat că va putea face mai târziu publică opinia fracţiunii sale despre acest subiect.

R. Moldova încearcă de peste doi ani şi jumătate să îşi aleagă preşedintele, o nouă tentativă în acest sens urmând să aibă loc duminică. Conform Constituţiei, în urma eşecului alegerilor din 16 decembrie, când Marian Lupu nu a reuşit să întrunească numărul necesar de voturi pentru a fi ales preşedintele ţării, Parlamentul a fixat data următorului scrutin la 15 ianuarie. Prin urmare, autorităţile moldoveneşti au înfiinţat o comisie specială pentru alegerea preşedintelui, care şi-a început activitatea la 29 decembrie, ultima zi de înscriere fiind 12 ianuarie, ora 19.00. În cazul în care în cursa prezidenţială nu se va înscrie niciun candidat, se vor organiza alegeri repetate, a căror dată va fi stabilită de Parlament. Legislaţia prevede termenul de 30 de zile pentru organizarea alegerilor repetate. Un precedent în acest sens a fost înregistrat în 2011, când niciun candidat nu s-a înscris în cursă iar alegerile, stabilite de Parlament pentru 18 noiembrie, au fost amânate. Atunci, Parlamentul a fixat noi alegeri pentru 16 decembrie, soldate de asemenea cu un eşec. Pentru a se putea înregistra în cursa prezidenţială, un candidat trebuie să aibă cel puţin 40 de ani, să locuiască pe teritoriul ţării de cel puţin de zece ani şi să vorbească limba moldovenească. Pentru a fi înscris în cursă el trebuie să fie susţinut de 15 deputaţi şi să obţină certificatul de sănătate care atestă că este apt pentru îndeplinirea atribuţiilor prezidenţiale.



12