PDL încearcă să pună botniţă presei

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PDL încearcă să pună botniţă presei

Eveniment 18 Februarie 2011 / 00:00 762 accesări

Refuzul unor televiziuni comerciale de a „ridica în slăvi” actuala putere nu a rămas netaxat. În consecinţă, patru democrat liberali au întocmit o lege monstruoasă, fiind catalogată de unii drept un „pumn în gura presei ostile actualei puteri”. Mai exact, vicepreşedinţii PDL Raluca Turcan şi Cezar Preda, precum şi deputaţii PDL Doiniţa Chircu şi Brînduşa Novac au depus, săptămâna trecută, la Parlament, o iniţiativă legislativă de modificare a Legii audiovizualului nr. 504/2002, potrivit căreia operatorii de cablu nu ar mai fi fost obligaţi să retransmită televiziunile comerciale în grilele lor de programe. Totodată, proiectul de lege mai aducea modificări semnificative în privinţa amenzilor pe care Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) poate să le aplice posturilor de televiziune şi radio. Spre exemplu, televiziunile şi radiourile care ar fi încălcat legislaţia privind „dreptul la propria imagine”, „protejarea demnităţii” şi „prezumţia de nevinovăţie” riscau să primească amenzi între 60.000 de lei şi 200.000 de lei, de la CNA. Numai că, după ce au fost „atenţionaţi”, iniţiatorii au retras proiectul care modifica actuala Lege a audiovizualului şi au scos punctul care prevede că televiziunile comerciale nu ar mai fi fost obligate la retransmisie în grilele cabliştilor, dar şi articolul care prevedea creşterea masivă a pragului minim al sancţiunilor pe care CNA le putea aplica. Potrivit Ralucăi Turcan, prevederile referitoare la „must carry” şi cele la sancţiunile pe care le poate aplica CNA au rămas aşa cum sunt ele prevăzute în prezent în Legea audiovizualului. În schimb, celelalte prevederi ale noii iniţiative legislative, redepuse ieri la Parlament, au rămas la fel cum erau în proiectul legislativ depus iniţial.

CNA nu a fost consultat. Pe marginea acestui subiect, membrii CNA au discutat, în şedinţa de ieri, unii dintre ei spunând că nu înţeleg de ce Consiliul nu a fost consultat de către iniţiatorii proiectului. Totodată, unii membri CNA au spus că nu au văzut proiectul de lege. Asociaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului din România - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) solicită respingerea propunerii legislative de modificare a Legii audiovizualului, considerând că aceasta afectează libertatea editorială a presei audiovizuale, în special prin intervenţia în conţinutul dezbaterilor publice în chestiuni de interes general. Organizaţia menţionează, ca exemplu, că un articol din propunere prevede obligaţia de imparţialitate a realizatorului/moderatorului dezbaterilor pe chestiuni de interes public (politice, economice, sociale, culturale). De asemenea, un alt articol din propunere prevede că în programele de ştiri trebuie ţinut cont de ponderea partidelor parlamentare, iar în cazul dezbaterilor numărul reprezentanţilor puterii şi ai opoziţiei trebuie să fie egal.

Obstrucţionarea presei. La rândul lor, politicienii Opoziţiei au criticat, în termeni duri, proiectul de lege al democrat liberalilor. Deputatul liberal Gheorghe Dragomir a declarat că „legea este făcută, în mod special, pentru televiziunile mai puţin prietene”. „Dacă vor atenta la bunul mers al acestei instituţii (n.r. - presa), pedeliştii nu vor avea decât de pierdut pe termen mediu şi lung”, a spus Dragomir. La rândul său, preşedintele PSD, Victor Ponta, a spus: „Dacă nu mai pot să oprească critica, nu pot să cumpere, nu pot să ameninţe cu controale, atunci, prin intermediul Ralucăi Turcan, încearcă să vină cu amenzi exagerate şi cu prevederi care mai de care mai ciudate. Este evident faptul că mass-media, şi în special televiziunile care mai critică puterea actuală trebuie desfiinţate, într-o formă sau alta. Probabil că vom ajunge să comunicăm, cei care nu suntem de acord cu Puterea, prin Twitter sau Facebook”. Nu în ultimul rând, senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre a spus că „adversari politici, lideri de sindicat care se împotrivesc actualei guvernări, televiziuni şi ziare care reuşesc să reziste în ciuda tuturor presiunilor şi critică actuala guvernare, toate sunt luate în vizor”. „Evident că este o lege care obstrucţionează presa liberă, iar eu ca senator al Comisiei de Cultură fac tot ceea ce îmi stă în putinţă ca această lege să nu intre în vigoare. Este o lege antidemocratică şi antieuropeană”, a spus Alexandru Mazăre.



12