PDL respinge introducerea punctului de pensie de 45%

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PDL respinge introducerea punctului de pensie de 45%

Social 11 Mai 2010 / 00:00 469 accesări

Plenul Senatului a adoptat, ieri, un amendament la Legea pensiilor, prin care persoanele care au lucrat în condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă beneficiază de majorarea punctajelor lunare realizate în perioada respectivă, de la 50% la 100%. Amendamentul, iniţiat de PSD, dar susţinut şi de grupul independenţilor, prevede creşterea de la 50% la 100% a punctajelor lunare obţinute de persoane încadrate la condiţii deosebite, speciale sau alte condiţii de muncă, potrivit legii. Pentru persoanele încadrate la grupa I şi a II-a de muncă, potrivit fostei legislaţii, creşterea punctajelor se păstrează la nivelul iniţial prevăzut de noua Lege a pensiilor, de 25%, respectiv 50%. Amendamentul, respins iniţial de comisia sesizată în fond, a fost aprobat cu 51 de voturi \"pentru\", 45 \"împotrivă\" şi 2 abţineri.

Şedinţa Senatului s-a suspendat, ieri, pentru o pauză de consultări de 15 minute, la momentul în care liderul grupului PNL Puiu Haşotti a cerut vot prin apel nominal la amendamentul care introduce punctul de pensie de 45%. După dezbateri aprinse pe marginea introducerii amendamentulului PSD-PNL ca valoarea punctului de pensie să nu poată reprezenta mai puţin de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, Haşotti a cerut vot prin apel nominal. În replică, liderul senatorilor PDL Traian Igaş, a solicitat o pauză de consultări cu liderii grupurilor. \"Îl rog pe Igaş să renunţe\", a intervenit Haşotti, care a argumentat că \"există întemeiată suspiciune\" că, prin pauza cerută, democrat-liberalii ar dori de fapt adoptarea tacită a Legii pensiilor.

• PSD A PĂRĂSIT SALA • Plenul Senatului a respins, tot ieri, amendamentul PSD-PNL ca valoarea punctului de pensie să nu poată reprezenta mai puţin de 45% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Supus la vot, amendamentul a întrunit 51 de voturi pentru, 52 împotrivă şi trei abţineri. După vot, liderul grupului PSD Ion Toma a anunţat că senatorii PSD+PC nu acceptă acest lucru şi părăsesc sala. În cadrul dezbaterilor pe Lege, senatorul PNL Varujan Vosganian a \"prevenit\" că dacă nu se votează amendamentul, atunci discutarea actului normativ în continuare se va face fără liberali.



12