PDL-UDMR, care încotro?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PDL-UDMR, care încotro?

Eveniment 19 Noiembrie 2011 / 00:00 378 accesări

NUMĂRUL DE PARLAMENTARI, PRINCIPALUL SUBIECT DE DISPUTĂ Disputele dintre PDL şi UDMR au început în ultima vreme să fie din ce în ce mai aprinse, subiectele asupra cărora nu cad de acord înmulţindu-se de la o zi la alta. Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a declarat că actuala coaliţie s-ar putea destrăma curând din cauza neînţelegerilor severe pe marginea legilor electorale, formula PDL nefiind agreată de UDMR. Întrebat într-o emisiune tv dacă legile electorale ar putea rupe coaliţia, Oltean a răspuns tranşant: „Categoric“. El a explicat că „există un angajament cu Parlament unicameral şi cu 300 de parlamentari“. „Este un angajament comun al PDL şi al preşedintelui Traian Băsescu. Nu putem să nu ţinem cont de ce spune preşedintele, dar, în acelaşi timp, suntem într-o situaţie extrem de delicată, aceea că nu avem o majoritate care să ne permită s-o facem noi, fără ajutorul altora. Există o lege a USL care susţine reducerea numărului de parlamentari. Există o propunere şi a PDL care vizează această reducere, avem şi această alternativă de a o lua în calcul. Este o singură problemă, şi anume aceea că UDMR şi minorităţile nu vor susţine niciodată această variantă. Dacă noi am vota împreună cu PSD sau cu USL, suntem o majoritate“, a declarat Oltean. Pe de altă parte, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că în şedinţa de luni a coaliţiei s-a convenit comasarea alegerilor pentru noiembrie 2012, reducerea numărului de parlamentari la 388, însă cu menţinerea Parlamentului bicameral. Hunor a mai spus că la discuţiile de luni s-a conturat o decizie: „un compromis“, atât din partea UDMR, cât şi a PDL.

MOŢIUNE ÎN CAZUL ASUMĂRII În ceea ce priveşte comasarea alegerilor şi prelungirea mandatului primarilor, premierul Emil Boc susţine că acestea vor fi decise prin proiect de lege înaintat Parlamentului, iar pentru această măsură va fi consultat întregul spectru politic. Cu toate acestea, Boc spune că decizia va aparţine în esenţă coaliţiei majoritare. „Dacă se va păstra acordul coaliţiei până la capăt, o asemenea decizie se va face prin lege în Parlament, altă soluţie nu există. Deocamdată, există acordul coaliţiei, sper să fie menţinut până la capăt şi, în acest context, comasarea alegerilor va avea loc prin lege adoptată în Parlament“, a declarat Boc. În schimb, maghiarii susţin că vor accepta doar o lege care să asigure menţinerea reprezentării comunităţii maghiare la toate nivelurile administraţiei publice, inclusiv la nivel de Parlament.

UDMR JOACĂ DUR Un alt subiect pe care reprezentanţii coaliţiei de guvernare nu se pun de acord este cel privind reorganizarea administrativ-teritorială. Preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, susţine că reorganizarea administrativ-teritorială ar aduce un „haos administrativ“ în acest moment. „Reorganizarea nu trebuie începută mai devreme de anul 2013! Ţinutul Secuiesc nu trebuie înfiinţat, nici Ţara Moţilor nu trebuie înfiinţată, nici Ţara Bârsei. Există! Nu trebuie inventate, nu trebuie aprobate! Nu vrea să ia nimeni Ţinutul Secuiesc în buzunar şi să plece nu ştiu unde cu el!“, susţine Hunor. Se pare că fericitul mariaj dintre PDL şi UDMR a început să „scârţâie“ din toate încheieturile. Fostul ministru al Sănătăţii Cseke Attila a declarat vineri că senatorii UDMR vor cere Guvernului şi coaliţiei să analizeze posibilitatea revenirii salariilor din sistemul administraţiei publice la nivelul celor din iunie 2010 începând din primăvara anului viitor. Mai mult, în ceea ce priveşte bugetul pe 2012, senatorii UDMR susţin necesitatea ca bugetul alocat unor domenii precum sănătatea, cultura şi educaţia să fie „pe măsura necesităţilor“. De unde se poate trage concluzia că nici bugetul pentru anul viitor nu este pe placul UDMR.



12