Pe 22 septembrie este marcată Ziua Mondială fără Maşini

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe 22 septembrie este marcată Ziua Mondială fără Maşini

22 Septembrie 2016 / 07:53 415 accesări

Ziua Mondială fără Mașini este marcată, anual, la data de 22 septembrie. Scopul imediat este descurajarea, pe cât posibil, a circulației cu automobilul personal sau de serviciu, în favoarea deplasării cu bicicleta, a mersului pe jos ori, în ultimă instanță, a transportului în comun. Pe termen lung, se dorește crearea comunităților în care atât magazinele, cât și locurile de muncă se află în apropierea domiciliilor, la distanțe ce pot fi ușor parcurse în plimbare.

Inițial, data pentru Ziua fără mașini a fost de 17 iunie, stabilită de Asociația pentru Transport Ecologic, din Marea Britanie, în 1997. Evenimentul era marcat pe plan local, în cadrul Săptămânii Transportului Verde. Un an mai târziu, francezii au avut ideea înființării campaniei ''În oraș, fără mașina personală!''. Începând cu anul 2000, această inițiativă a fost promovată de Comisia Europeană pentru întreg continentul. Ulterior, evenimentul a fost organizat de tot mai multe orașe din întreaga lume, astfel încât Ziua fără mașini a devenit internațională.

Pe plan european, Ziua mondială fără mașini este precedată de Săptămâna europeană a mobilității, care în 2016 a debutat la 16 septembrie și se încheie la 22 septembrie. Tema actuală a evenimentului este ''Mobilitatea inteligentă și sustenabilă — o investiție pentru Europa'', căutându-se modalități de transport cât mai ieftine și prietenoase cu mediul, acolo unde renunțarea la transportul motorizat nu este o opțiune.

Ziua mondială fără mașini are loc în contextul în care, la 20 septembrie 2016, un studiu realizat de grupul Transport & Environment arată că pe șoselele din Europa rulează 29 milioane de vehicule diesel nocive, care depășesc limitele legale de poluare. Cel mai mare număr se înregistrează în Franța (5,5 milioane), Germania (5,3 milioane), Marea Britanie (4,3 milioane), Italia (3,1 milioane), Spania (1,9 milioane) și Belgia (1,4 milioane).

La 13 septembrie 2016, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a afirmat că una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă Capitala este legată de calitatea aerului, pentru care România este în procedură de pre-infringement, iar Comisia Europeană așteaptă un răspuns din partea autorităților. Totodată, având în vedere că o mare parte a acestei probleme este cauzată de traficul rutier, oficialul a adus în discuție probleme lipsei rețelei de biciclete din București.



12