Parlamentul European a blocat, joi, cu o netă majoritate, acordul controversat ce permitea transmiterea către SUA a datelor bancare ale cetăţenilor din UE, în cadrul luptei antiterorism. PE şi-a exercitat, pentru prima dată, un drept de veto asupra acordurilor internaţionale, drept ce i-a fost oferit prin noul Tratat de la Lisabona, intrat în vigoare în decembrie. Acordul, semnat în noiembrie de miniştrii de Interne din UE, permitea SUA să continue să traseze finanţarea terorismului folosind datele bancare strânse de Swift, societate cu baza în Belgia şi a cărei reţea este folosită de 8.000 de instituţii financiare. Eurodeputaţii au urmat însă recomandarea comisiei pentru libertăţi civile, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de protejarea datelor private europene şi s-a pronunţat pentru noi negocieri asociind PE, în vederea unui acord pe termen lung.
Americanii efectuau de câteva zile un lobby intens pentru a salva acest acord, considerat crucial pentru lupta antiterorism. Zilele trecute, un deputat european avertizase că ţările europene se vor confrunta cu o breşă în sistemul lor de luptă împotriva terorismului în cazul respingerii de către PE a unui acord Swift pe tema transferului de date bancare între UE şi SUA. De la atentatele din 11 septembrie 2001, Guvernul american foloseşte Swift pentru a trasa mişcările de fonduri care permit finanţarea terorismului. Însă reţeaua a transferat toate băncile sale de date în Olanda, unde există un centru operaţional global, iar serverul SUA nu mai conţine decât datele americane. SUA sunt acum obligate să le ceară europenilor autorizaţia de a consulta datele europene.
“Veto-ul exprimat de PE pe tema acordului referitor la transferarea datelor bancare este un pas înapoi în cooperarea antiterorism dintre SUA şi Europa”, a spus misiunea americană la UE.