Cu surle şi trâmbiţe a fost anunţată intrarea pe piaţa din România a Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI). Laudele au „curs” zile în şir. SIUI urma să revoluţioneze întreg sistemul de sănătate, să pună la punct tot haosul din sistem. N-a fost aşa. De ieri, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a suspendat activităţile la plata în numerar a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate şi de eliberare a adeverinţei de asigurat. Angajaţii caselor de asigurări de sănătate vor sta cu “degetul în gură”, pentru că pe tastatură nu mai au de ce, până luni, 17 ianuarie. Un comunicat al CNAS anunţă că problemele sunt “derivate dintr-o sursă externă competenţelor CNAS, respectiv platforma care gestionează bazele de date”. “Pentru situaţiile de urgenţă, vor fi luate toate măsurile la nivelul fiecărei case de asigurări de sănătate astfel încât drepturile asiguraţilor să nu fie afectate”, se arată în comunicat. Persoanele fizice nesalariate pot plăti contribuţia la sănătate prin virament sau prin mandat poştal, în conturile deschise pe seama caselor de asigurări de sănătate la Trezoreria Statului. Unii şefi ai caselor de sănătate din ţară au găsit soluţii alternative, aşa cum este şi cazul judeţului nostru, folosindu-se programul de rezervă, după care datele vor fi transferate.
S-AU MODELAT PARAMETRII… De la bun început s-a spus că SIUI-ul este „un sistem foarte complex care permite o evidenţă corectă, completă şi la zi, precum şi limitarea drastică a posibilităţilor de fraudare a sistemului de asigurări sociale de sănătate. “Sistemul a fost implementat recent. În cadrul procesului de optimizare şi reglaj într-un sistem de o asemenea anvergură este normal să apară încetinirea temporară şi reversibilă a unor procese de calcul, consecinţă a modelării parametrilor de setare a echipamentelor şi corelărilor de proces la nivelul modulelor informatice sau a aplicaţiilor adiacente”, explica şeful CNAS, Lucian Duţă.
SUSPICIUNI. În opinia dr. Tudor Ciuhodaru, CNAS nu are probleme doar în ceea ce priveşte softul. Medicul consideră că defecţiunile se vor intensifica odată cu modificarea structurii consiliilor de administraţie. “În România se găsesc întotdeauna o serie de tovaraşi care ştiu soluţiile la anumite probleme şi, pentru a le găsi de lucru, întâi se creează problema, chiar dacă aceasta nu există. Amintim preşedintelui CNAS că nu există scuză pentru defecţiunile de ordin tehnic ale unui sistem inaugurat cu un festivism demn de epoca de aur şi care a costat extrem de mult. La asemenea costuri oricare dintre noi aveam pretenţia ca acest sistem să funcţioneze. Justificările nu intră în preţ”, susţine dr. Ciuhodaru, care este convins că “dacă s-ar fi întâmplat într-un spital ca ceva de ordin tehnic să nu funcţioneze s-ar fi făcut imediat o comisie de disciplină care ar fi sancţionat cu mânie proletară câţiva doctori”.