Constănțenii sunt printre cei mai disciplinați contribuabili din România. Nu o spunem noi, ci a declarat-o primarul interimar Decebal Făgădău în ultima ședință de Consiliu Local din acest an, ce a avut loc vineri, 18 decembrie. „Serviciul Public de Impozite și Taxe (SPIT) din Constanța este unul dintre cele mai eficiente servicii de acest gen din România. Gradul de colectare a taxelor, impozitelor și datoriilor în 2015 este foarte mare - aproape 98%”, a explicat Făgădău. Tocmai pentru că stăm atât de bine în ceea ce privește colectarea taxelor și impozitelor, aleșii locali au aprobat, vineri, bugetul estimativ al anului 2016. Viitoarele cheltuieli au fost stabilite strict în baza taxelor și impozitelor, fără a mai pune la socoteală alte venituri. Conform primelor calcule, veniturile municipalității ajung până la 583 de milioane de lei, în timp ce cheltuielile preconizate sunt de 768 de milioane de lei. Dacă ne raportăm strict la aceste socoteli, ne dăm seama că bugetul Constanței ar rămâne pe minus în 2016. Însă Făgădău a precizat că în 2015 au fost făcute economii importante, care vor acoperi diferența dintre cheltuieli și venituri.
UNDE SE DUC BANII? În ceea ce privește modul în care vor fi cheltuiți banii constănțenilor, prioritare sunt Protecția Socială, Sănătatea, Educația, Sportul, Transportul public și Infrastructura. Principalele investiții vizează acordarea de tichete valorice pentru vârstnici, subvenționarea cu 50% a abonamentelor la transportul în comun pentru angajații din Educație, co-finanțarea construcției Sălii Polivalente din zona Badea Cârțan și reabilitarea Pasajului Cumpenei (așa cum este denumit oficial Podul de la Butelii). De asemenea, va fi extins cartierul „Henri Coandă”, având în vedere faptul că Primăria are mai mult de 6.000 de solicitări din partea familiilor care au nevoie de locuințe. O altă investiție importantă vizează înființarea unei rețele mobile de sănătate pentru elevi, pentru care Primăria va aloca două milioane de lei.
CULTURA ȘI SPORTUL, PRIORITARE De asemenea, în 2016 va fi construită o sală de sport, lângă Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru”. Sala va fi dedicată tenisului de masă, disciplină sportivă la care constănțenii au obținut performanțe deosebite la competițiile internaționale. Cel mai important exemplu în acest sens este multipla campioană europeană Eliza Samara. Și evenimentele sportive precum Campionatul European de șah feminin și Regata Mării Negre vor primi finanțare de la Primărie, la fel cum se vor aloca bani și pentru manifestările organizate cu ocazia Zilelor Constanței sau pentru reînființarea revistei culturale „Tomis”. Bani vor fi investiți și în siguranța publică. Vor fi monitorizate permanent 17 intersecții din oraș, pentru combaterea cerșetoriei și a comerțului ambulant. În acest sens, se urmărește angajarea a 40 de polițiști locali pentru ordinea publică. Nu în ultimul rând, în 2016, locuitorii din cartierele Compozitorilor, Baba Novac, Palazu Mare și Veteranilor vor scăpa de noroaiele de pe străzi. Administrația alocă anul viitor bani pentru asfaltarea a 21 de artere rutiere în zonele respective.
Citește și: