Parlamentul European a adoptat, ieri, o rezoluţie care cere Franţei şi altor state ale UE să suspende imediat expulzările romilor, care au generat controverse în ultimele săptămâni. Această rezoluţie, care a fost prezentată de socialişti, liberali, verzi şi comunişti, a obţinut 337 de voturi pentru şi 245 împotrivă. PE se declară preocupat de măsurile luate de autorităţile franceze, precum şi de autorităţile din alte state membre, împotriva romilor şi a nomazilor. O altă rezoluţie, prezentată de dreapta, prin intermediul Partidului Popular European, principalul grup politic din cadrul PE, dar şi de eurodeputaţi eurosceptici, din cadrul ECR, care nu condamnă politica franceză faţă de romi, a fost respinsă de Legislativ. Textul adoptat critică, de asemenea, recenta reuniune asupra imigraţiei şi liberei circulaţii, organizată la Paris, la iniţiativa Guvernului francez. Rezoluţia insistă asupra faptului că aceste subiecte ţin, potrivit textului, de competenţa UE. “Această atitudine a fost însoţită de un val de stigmatizare a romilor şi de o denigrare a ţiganilor în discursurile politice. Dreptul tuturor cetăţenilor UE şi membrilor familiilor lor de a circula şi a sta, în mod liber, pe teritoriul UE constituie un pilon al cetăţeniei UE, aşa cum este aceasta definită de tratate”, subliniază rezoluţia.
Franţa susţine că toate acţiunile de desfiinţare a taberelor şi expulzările se desfăşoară în cadrul legilor Republicii şi reglementărilor europene. Rezoluţia îndeamnă UE şi statele membre să promoveze integrarea romilor, subliniind necesitatea adoptării unei strategii comune la nivelul UE în acest sens. Potrivit rezoluţiei, “situaţia romilor din Europa nu trebuie să afecteze viitoarea aderare a României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen”. Secretarul de Stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, a sugerat că Parisul s-ar putea opune aderării României la spaţiul Schengen, dacă Bucureştiul nu va crea cât mai repede un plan de acţiune de urgenţă pentru integrarea romilor, relatează “Le Monde”, în ediţia de ieri. Pierre Lellouche şi ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, au efectuat, ieri, o vizită la Bucureşti, pentru a explica politica franceză pe tema romilor şi pentru a cere un plan de urgenţă Guvernului român. Lellouche a amintit că “Franţa a fost primul avocat al intrării României în UE”.
Romi de origine română vizaţi de ordine de expulzare au trecut voluntar frontiera dintre Franţa şi Belgia, ieri, revenind pe teritoriul francez după câteva minute, într-o acţiune menită să demonstreze, potrivit organizatorilor, “absurditatea Guvernului francez”. Acţiunea inedită a fost organizată de doi avocaţi specializaţi în drepturile imigranţilor, Clement Norbert şi Antoine Berthe. Clienţii lor, trei romi români vizaţi de ordine de expulzare emise de autorităţile franceze, au părăsit scurt timp teritoriul Franţei, pe la punctul de trecere Armentières. Romii au pătruns o sută de metri pe teritoriul belgian, iar apoi au revenit în Franţa.