Pe cine cade reprezentarea României la CE?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ponta vs Băsescu

Pe cine cade reprezentarea României la CE?

Eveniment 14 Mai 2012 / 00:00 453 accesări

DISPUTE POLITICE? Premierul Victor Ponta a declarat, într-o emisiune tv, că a discutat cu preşedintele Băsescu despre nivelul la care România să fie reprezentată la următorul Consiliu UE. „Am avut o primă discuţie legată de participarea la Consiliul European, în care domnia sa mi-a arătat că vrea să participe în continuare, şi vom avea poate chiar săptămâna viitoare o nouă discuţie pe diverse teme de politică externă. Nu vreau să contest rolul constituţional al preşedintelui, dar problemele europene nu mai sunt considerate probleme de politică externă în Europa, ci probleme interne, se discută în special lucruri care ţin de activitatea guvernamentală“, a declarat Ponta. El a explicat că se va implica şi că din partea sa există dorinţa de a avea un mandat foarte clar. Pe de altă parte, vicepreşedintele PSD Corina Creţu susţine că dezbaterea pe tema prezenţei la Consiliul European riscă să se „împotmolească într-o dispută politică, din cauza ambiţiei preşedintelui Băsescu de a obstrucţiona noul Guvern“, considerând că Victor Ponta este singurul avizat să reprezinte România.

BĂSESCU, LA „SFÂRŞITUL CARIEREI POLITICE“ Subiectul mandatului la CE nu este singurul motiv de dispută dintre premier şi preşedinte. Ponta a spus că i-a transmis preşedintelui Băsescu faptul că el nu va ridica niciodată primul „sabia“ în relaţia cu şeful statului, dar nici nu se va abţine la a răspunde unor atacuri ale acestuia, arătând în acelaşi timp că este deranjat că „anumiţi“ consilieri prezidenţiali îi atacă pe miniştri. „Acum am o poziţie publică, în care declaraţiile mele trebuie să ţină cont de relaţia instituţională cu preşedintele României. Nu voi accepta atacurile la miniştri venite din partea unor persoane care nu mai ocupă funcţiile de miniştri. Voi discuta cu preşedintele României“, a spus Ponta. Întrebat despre ce consilieri este vorba, premierul a arătat că a existat o discuţie pe Educaţie care l-a deranjat. „Dacă eşti consilier prezidenţial, nu ai voie să fii toată ziua la televizor ca să îl ataci pe ministrul respectiv doar pentru că nu mai eşti tu în funcţie“, a afirmat premierul. El a adăugat că, în relaţia sa cu preşedintele, conflictele nu se vor încheia deodată, ci „natural“, deoarece şeful statului este „la sfârşitul carierei politice“. Consilierul la care a făcut referire Ponta este fostul ministru de resort Daniel Funeriu, care a comentat recent acuzaţiile de plagiat la adresa actualului ministru al Educaţiei, Ioan Mang, arătând că acesta trebuie să ofere o explicaţie.

SOLUŢII În cadrul aceleiaşi emisiuni, Ponta a explicat că Guvernul nu va majora cu orice preţ salariile bugetarilor precizând însă, că, din punctul său de vedere, nu există vreo variantă în care Executivul său să nu-şi respecte angajamentele faţă de bugetari şi pensionari. El a explicat că banii care vor fi luaţi înapoi de Guvern de la administraţiile locale nu vor fi redistribuiţi către primarii şi preşedinţii de consilii judeţene ai USL, ci vor fi folosiţi pentru pensii şi salarii. În privinţa CAS, premierul a arătat că intenţia Executivului este să efectueze anul viitor o reducere de cinci puncte procentuale la angajator. Premierul a anunţat totodată că săptămâna viitoare ar putea fi găsită o soluţie în privinţa TVA-ului pentru drepturile de autor, arătând din nou că această politică fiscală a fost aplicată de fosta conducere ANAF în special împotriva jurnaliştilor. Totodată, premierul s-a declarat convins că Guvernul său va putea aplica o cotă diferenţiată de impozit de 8% şi 12% pentru persoanele cu venituri reduse, începând din anul 2013, dacă USL va câştiga alegerile parlamentare.



12