Fost ministru al Tineretului, fost preşedinte al Senatului şi fost preşedinte al PNL (momentan demisionar), Crin Antonescu a declarat, sâmbătă, că a devenit, totodată, şi fost candidat al PNL la Preşedinţia României. Explicaţia şi anunţul lui Antonescu au fost poticnite şi departe de talentele oratorice pentru care era recunoscut fostul lider al liberalilor: “Am tot ce este necesar pentru această luptă. Nu am timp să schimb fixaţii. Este urgent să facem paşi înainte. E urgent ca un candidat al dreptei să fie numit. Anunţ intenţia mea de a nu candida pentru a fi numit mai repede un candidat“. În pofida faptului că anunţul lui Antonescu este aşteptat cam de când a rupt USL şi este cu atât mai motivat cu cât PNL a suferit o înfrângere drastică la europarlamentare, în ciuda faptului că acest gest era dictat de căderea constantă şi insurmontabilă în sondaje suferită de ex-liderul liberal, retragerea lui din cursa prezidenţială a generat reacţii suspect de acute pe scena politică.
Pe de-o parte, noii aliaţi ai liberalilor, pedeliştii, au elogiat, pe vocea mimat surprinsă a vicepreşedintelui Cezar Preda, faptul că Antonescu a dovedit, prin gestul său, că nu s-a agăţat niciodată de putere. Au încercat totodată să evidenţieze, prin gura lui Ioan Oltean, că persoana pe care au bălăcărit-o din toţi rărunchii pe când se aflau în tabere adverse „nu lasă niciodată un proiect propriu fără să aibă un altul mai bun”. Ca şi cum refacerea alianţei de tristă amintire DA ar fi un proiect mai viabil decât un USL trimis la guvernare prin voturile a milioane de români. Liberalii au fost împărţiţi în două. Pe de-o parte, Klaus Iohannis, care se conturează deja ca un posibil nou prezidenţiabil, a catalogat ca fiind „gestul unui mare om politic” decizia celui care a trădat USL pentru a lua în braţe PDL - partid pe care el însuşi îl calificase drept „umflătură malignă”. Pe de altă parte, Norica Nicolai a anunţat că nu mai înţelege nimic şi că va merge la Antonescu pentru a-i cere explicaţii.
Din arcul guvernamental, toată tărăşenia a fost văzută ca fiind un simplu gest pragmatic al unei persoane care ştia că nu mai are şanse în lupta pentru Cotroceni. Preşedintele PSD, Victor Ponta, a primit ”cu o mare tristeţe pentru un prieten” decizia raţională a lui Antonescu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a atacat tema cu ironie retorică: „Cine să-l voteze, dacă proiectul USL l-a destrămat domnia-sa”?
Probabil că ne vom obişnui repede cu prietenia armonioasă născută peste noapte între două partide care se autoîncadraseră la categoria duşmani de moarte, între care nu era posibilă „NICIODATĂ” colaborarea. Pe de-o parte, PDL nu s-a arătat împotriva păstrării numelui PNL pentru viitorul partid de dreapta ce se va forma din pedelişti şi penelişti. Pe de altă parte, Antonescu a lăsat locul liber pentru un viitor candidat „al dreptei”, care va veni, foarte posibil, din partea PDL. Constataţi şi dvs. trocul „onorabil”...