Pe „Drumul“ lui Gelu Costea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe „Drumul“ lui Gelu Costea

Cultură 30 August 2008 / 00:00 1726 accesări

Artistul plastic Gelu Costea şi-a prezentat, joi seară, lîngă propriul atelier de creaţie, „Drumul“ pe care îl va parcurge în această toamnă. În cadrul unui workshop la care au luat parte prieteni dragi ai artistului şi colegi de breaslă, Gelu Costea s-a confesat referitor la „Drumul“ său, cu parcurs personal, bătătorit de proprii paşi, un rezultat al modului în care realitatea se reflectă în propria sa sensibilitate. Alături de el au fost şi cei cu care, în urmă cu nouă luni, a pus bazele proiectului cultural „Drumul“: criticul de artă Alice Dinculescu, artiştii plastici Răzvan Neagoe şi Alina Tudor, dar şi protosinghel Iustin Petre, de la Mănăstirea Sfîntul Casian.

Expoziţia va fi vernisată chiar în prima zi de toamnă, în spaţiul generos şi select al Librăriei Cărtureşti din Bucureşti. Apoi, după ce va sta două săptămîni în Capitală, Gelu Costea îşi va continua „drumul“ la Alba Iulia (17-30 septembrie), pentru ca, în luna octombrie, să se „odihnească“ în spaţiul încărcat de sacralitate de la mănăstirea „Sfîntul Casian“. Paşii lui Gelu Costea îl vor duce, pe propriul drum, de praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, acasă, la Mihail Kogălniceanu, pentru ca apoi, tot în luna noimebrie, să-l regăsim pe artist acolo unde l-am întîlnit pe 28 octombrie, în propriul atelier de creaţie. Aici îşi va prezenta „Drumul“ pe care l-a parcurs în acest timp, expoziţia sa. Artistul aşteaptă să fie descoperit prin propriile sale lucrări, dar mai ales să se redescopere pe sine. Ieri, artistul şi-a prezentat modul în care ia naştere propriul „Drum“.

„Drumul“ lui Gelu Costea nu este pustiu. El este bătătorit, obsesiv poate, de un personaj, o siluetă atemporală, legată indisolubil de propria umbră, de propria reflectare a sensibilităţii sale. „În lucrările lui Gelu Costea întîlneşti obsesiv trei elemente cu valoare simbolică: drumul, pătratul şi omul anonim, voind să-ti sugereze parcă ideea de mergere, de cunoaştere şi de vieţuire. Iată Omul! Dacă ne reamintim, Hristos s-a definit pe sine: Eu sînt calea, adevărul şi viaţa. Cred că lui Gelu Costea îi mai lipseşte un singur element pentru ca opera lui să fie de o profundă expresie creştină: crucea“, susţine protosinghel Iustin Petre. Despre proiectul lui Gelu Costea, criticul de artă Alice Dinulescu afirma: Gelu Costea este, la momentul actual, pictorul cu o creaţie fundamentată de esenţa creştină, care îşi construieşte drumul în spiritul şi principiile acesteia. El se identifică cu personajul-profil, neştiut şi nenumit, omul prin excelenţă, coborît cîndva demult dintr-o taină veche şi adus pe pămînt spre a zidi drumul vieţii. Indiferent cîte meandre, cotituri sau derivaţii desfăşoară autorul, continuă starea de meditaţie pe care personajul-profil o impune, va căuta calea ieşirii dintr-un cotidian al mincinosului artistic. El are convingerea că drumul există. Drumul lui“.



12