Pe picior de grevă generală, în Port

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe picior de grevă generală, în Port

Eveniment 24 Septembrie 2009 / 00:00 894 accesări

Aproximativ 200 de angajaţi ai operatorului portuar Socep, din Portul Constanţa, au declanşat ieri greva de avertisment de două ore. Ei au solicitat patronatului majorarea salariilor şi acordarea unor prime şi sporuri. „Protestul a fost declanşat ca urmare a nerezolvării revendicărilor pe care le-am propus în cadrul negocierii contractului colectiv de muncă. Solicităm mărirea salariului cu 20%, acordarea de sporuri pentru condiţii de muncă speciale, condiţii de periculozitate şi condiţii de nocivitate pentru personalul care desfăşoară activităţi în asemenea condiţii şi cerem şi mărirea fondului de premiere pentru sărbătorile calendaristice”, a declarat vicepreşedintele Sindicatului Personalului Operativ (SPO), Doru Pomârneanu. De asemenea, sindicaliştii au mai cerut ca, pentru perioada în care societatea şi-a redus activitatea, salariaţii să primească salariul întreg şi nicidecum 75%, cît a decis conducerea firmei. Potrivit vicepreşedintelui SPO, legislaţia prevede acordarea a 75% din salariu numai în cazul în care societatea îşi opreşte de tot activitatea, nu doar şi-o reduce. „În cazul în care aceste solicitări nu vor fi rezolvate, chiar şi după această grevă de avertisment, vom începe să strîngem semnături pentru declanşarea grevei generale”, a declarat Petre Costel, liderul Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP) - federaţie la care SPO este afiliat. De cealaltă parte, conducerea societăţii Socep consideră revendicările sindicaliştilor nerealiste în contextul crizei financiare. Potrivit directorului general al Socep, Daniel Linteş, toate contractele încheiate în 2009 între operatorul portuar şi beneficiarii serviciilor acestuia au avut tarife reduse cu 15-20% faţă de valoarea contractelor încheiate în 2008. Mai mult, traficul de containere în port a scăzut cu 90%. „Pe primele şase luni ale anului 2009, profitul înregistrat de firmă a fost 0. În aceste condiţii, cererile sindicaliştilor sînt nerealiste. Noi am propus menţinerea contractului valabil pînă la 18 august, care prevede salariul mediu brut al unui docher la 3.000 de lei. Mai mult de atît nu putem oferi, în condiţiile actualei crize”, a explicat Daniel Linteş.

“Dacă nu se întîmplă nimic, vom bloca portul”

În Portul Constanţa, şi salariaţii sucursalei Mol1 Romtrans se pregătesc de grevă generală, ei aflîndu-se deja la stadiul de strîngere a semnăturilor. Reamintim că, vineri, 18 septembrie, ei au participat la o grevă de avertisment de două ore. Principalele nemulţumiri ale salariaţilor Romtrans sînt legate de refuzul conducerii de a accepta prevederile cerute de ei în cadrul contractului colectiv de muncă pentru anul 2009-2010. Este vorba de creşterea salariilor cu 20%, acordarea de prime şi stabilirea unui program fix de muncă. Dacă patronatul nu va accepta revendicările sindicaliştilor, cel mai probabil la începutul săptămînii viitoare va fi declanşată greva generală.

Potrivit datelor deţinute de FNSP, aproximativ 900 de angajaţi din Portul Constanţa şi-au pierdut locurile de muncă de la începutul acestui an, din cauza crizei economice. Firmele care au disponibilizat cele mai multe persoane sînt Socep, Romtrans şi Minmetal. Cel mai afectat domeniu a fost traficul de containere, unde au fost înregistrate scăderi cuprinse între 50 şi 70%. Liderul FNSP susţine că, în multe cazuri, cei care au dat afară oameni au apelat apoi la personal care lucra fără forme legale. El a adăugat că munca la negru a ajuns un fenomen în Portul Constanţa şi că a atras atenţia autorităţilor, inclusiv reprezentanţilor Ministerului Transporturilor, asupra acestui fapt, dar nimeni nu a luat nicio măsură concretă: „Pregătim acţiuni de protest la nivelul portului. Dacă nu se întîmplă nimic, vom bloca portul”.



12