În ciuda tuturor semnalelor trase de reprezentanţii mass media, de hotelieri şi agenţi economici deţinători de active pe litoral asupra transformării plajelor în şantiere, ministreasa Mediului, Sulfina Barbu, se face că nu vede niciun abuz, pentru că este autorul principal al haosului creat prin iniţierea unui act normativ devastator. În ciuda afirmaţiilor potrivit cărora este preocupată de amenajarea pe plajă a “unor condiţii minime pentru turişti”, ministreasa Sulfina nu a făcut altceva decît să avantajeze cîteva societăţi care, în prezent, încalcă legile din România construind ilegal tot ce le trăsneşte prin cap. Pe lîngă beach bar-urile apărute ca ciupercile după ploaie, pe plajă au început să răsară, în loc de grupuri sanitare şi duşuri, discoteci, corturi uriaşe şi… un patinoar.
Încălcarea sistematică a legilor, sub umbrela ministrului Mediului Sulfina Barbu, a devenit principala îndeletnicire a unor oameni de afaceri care au ocupat, la propriu, plajele litoralului, cu tot soiul de construcţii. Niciuna nu este autorizată, chiar dacă Parlamentul a fost de acord cu amendamente la Ordonanţa 19/2006, iniţiată şi susţinută de ministreasa Mediului, şi care prevedeau exceptarea de la Legea construcţiilor a operatorilor de plajă în scopul realizării dotărilor prevăzute în caietele de sarcini: cabine de schimb, duşuri, grupuri sanitare, umbrele şi, din 150 în 150 de metri, beach-baruri. Aceste baruri amplasate pe plajă nu trebuia să depăşească suprafaţa de 20 de mp şi să vîndă doar băuturi răcoritoare, fără produse alimentare. De asemenea, ca orice unitate din această ţară, acestea trebuie să aibă instalaţii de alimentare cu apă pentru a putea primi aviz sanitar, aviz de funcţionare etc. Iată însă că a început luna lui cuptor şi grupuri sanitare nu există decît izolat, în unele porţiuni de plajă, duşuri nu s-a învrednicit nimeni să amplaseze, iar beach-barurile sînt suspect de multe şi nu respectă distanţele prevăzute în caietele de sarcini. Nu numai că nu respectă aceste distanţe, dar mii de metri pătraţi din suprafaţa plajelor au fost ocupaţi cu construcţii, corturi, discoteci în aer liber, iar reprezentanţii Direcţiei Ape Dobrogea Litoral care ar trebui să ia măsuri, în calitate de semnatar al contractului cu operatorii de plajă, nu au curajul să rezilieze contractele, în ciuda încălcării evidente a clauzelor.
Patinoar în mijlocul plajei
În Mamaia, pe plaja din dreptul Hotelului "Iaki" şi pînă aproape de "Naţional", mai multe corturi uriaşe de minim 20 pe 50 metri au diminuat considerabil spaţiul de plajă destinat turiştilor. Fel de fel de firme, altele decît cele care au cîştigat licitaţia, lucrează non stop la finalizarea montării. Muncitorii sînt destul de circumspecţi cînd sînt întrebaţi ce obiectiv se construieşte şi ridică din umeri. Ei spun că nu ştiu la ce lucrează, nu ştiu la ce firmă şi nici cine i-a angajat?! Unul singur a spus că, din cîte a înţeles, pe plaja din Mamaia se face... un patinoar. Cum în caietele de sarcini nu sînt prevăzute astfel de investiţii, nu este de mirare dacă în următoarele zile, în corturi similare se vor monta... aparate de făcut valuri, instalaţii de băgat... soarele în saci sau de împachetat... nisip. În condiţiile în care fiecare face ce vrea, nu este de mirare dacă, în scurt timp, plajele se vor degrada într-un asemenea hal încît un alt ministru al Mediului, evident tot de la Bucureşti, ne va comunica că, de fapt, judeţul Constanţa nu a avut niciodată plaje. Iată însă că Inspectoratul de Stat în Construcţii s-a apucat, de două zile, să verifice construcţiile din staţiunea Mamaia. Potrivit inspectorului şef al Inspectoratului Teritorial de Stat (ITSC) în Construcţii, Nicolae Ciocănel, inspectorii de specialitate au verificat mai multe obiective aflate în construcţie pe plaja din faţa Hotelului Palm Beach din Mamaia, respectiv beach-baruri, o discotecă şi... patinoarul. "Pentru că administratorii acestor obiective nu au fost găsiţi de inspectorii noştri, am trimis o adresă la Autoritatea Naţională pentru Turism şi Direcţia Apelor Dobrogea Litoral, prin care solicităm să ni se comunice toate datele firmelor respective", a declarat Nicolae Ciocănel. Aşteptăm cu nerăbdare răspunsul acestor instituţii pentru că sectoarele de plajă din staţiunea Mamaia au fost adjudecate doar de cîţiva operatori, însă în mod sigur construcţiile la care face referire şeful ITSC nu sînt realizate de firmele cîştigătoare, ci de către alte societăţi. Este interesant de aflat şi poziţia ministrului Mediului, Sulfina Barbu, care a declarat că "în primul rînd doreşte dotările minime pe plajă", motiv pentru care colegii parlamentari cărora li s-a spus că prima urgenţă pe plajă e... privata, au votat de urgenţă exceptarea de la legea construcţiilor firmele care au adjudecat plajele româneşti.