PE şi-ar putea reînnoi susţinerea pentru aderarea României la Schengen

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PE şi-ar putea reînnoi susţinerea pentru aderarea României la Schengen

Externe 12 Octombrie 2011 / 00:00 425 accesări

Săptămâna aceasta, PE şi-ar putea reînnoi susţinerea pentru aderarea României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen, după ce în 8 iunie a dat un vot în acest sens. Europarlamentarii dezbat un proiect de rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen care cere Consiliului European ”să nu acorde prioritate populismului naţional”. Propunerea de rezoluţie privind aderarea României şi Bulgariei la Schengen va fi dezbătută astăzi, în sesiunea plenară a PE, votul fiind programat pentru mâine. Textul arată că ”ambele ţări şi-au reproiectat şi reorganizat, în mod fundamental, sistemele integrate de gestionare a frontierelor, prin investiţii fundamentale în autorităţile de aplicare a legii, inclusiv pentru furnizarea de cursuri de formare şi prin achiziţionarea unor tehnologii de ultimă oră şi şi-au consolidat vizibil cadrele juridice şi instituţionale, fapt recunoscut în toate rapoartele de evaluare Schengen”. Proiectul de rezoluţie notează că ”sunt de remarcat sprijinul şi solidaritatea constante demonstrate de Bulgaria şi România, în calitatea lor de parteneri de încredere în sud-estul Europei, precum şi contribuţia lor la securitatea frontierelor din această regiune a UE”. EUROPARLAMENTARII ÎNDEAMNĂ TOATE STATELE UE SĂ ADOPTE DECIZIA DE EXTINDERE A SPAŢIULUI SCHENGEN CU ROMÂNIA ŞI BULGARIA, STRICT PE BAZA PROCEDURILOR ŞI ACQUIS-ULUI SCHENGEN, ÎNTRUCÂT NU SE POT IMPUNE CRITERII SUPLIMENTARE STATELOR MEMBRE DEJA AFLATE ÎN PROCES DE ADERARE LA SCHENGEN.

Textul menţionează că România şi Bulgaria au îndeplinit criteriile pentru încheierea cu succes a procesului de evaluare Schengen şi aminteşte că acest lucru a fost confirmat de către PE printr-o rezoluţie din 8 iunie şi de către Consiliu prin concluziile din 9 iunie. De asemenea, rezoluţia aminteşte că, la Consiliul European din 24 iunie, şefii de stat şi de guvern au căzut de acord asupra faptului că decizia privind aderarea Bulgariei şi a României ar trebui luată cel târziu în septembrie 2011 şi notează că decizia a fost amânată în urma eşecului votului din Consiliul JAI de la 22 septembrie. Propunerea de rezoluţie este semnată de europarlamentari din toate grupurile politice.

Preşedinţia poloneză a UE a susţinut intens adoptarea unei decizii pozitive. Însă, în urma blocajului generat de poziţia inflexibilă a Olandei, la care s-a raliat şi Finlanda, Polonia nu a supus chestiunea la vot, evitând practic o decizie negativă, care ar fi făcut necesară reluarea unei părţi a procedurii juridice de aderare. La Consiliul European, problema blocajului în privinţa aderării la Schengen ar putea fi pusă în discuţie, pentru a se obţine un acord politic. Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat că România va menţine chestiunea aderării la Schengen pe ordinea de zi, preşedintele Băsescu urmând să o abordeze la Consiliul European din 23 octombrie.



12