PE sprijină suspendarea temporară a fondurilor pentru România şi Bulgaria, cu unele condiţii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

PE sprijină suspendarea temporară a fondurilor pentru România şi Bulgaria, cu unele condiţii

Externe 24 Aprilie 2009 / 00:00 390 accesări

Parlamentarii europeni şi-au exprimat sprijinul, joi, pentru suspendarea temporară a fondurilor acordate României şi Bulgariei, afirmînd că aşteaptă rapoartele trimestriale ale Comisiei Europene. Parlamentarii europeni au anunţat că aşteaptă o clarificare a situaţiei prin intermediul raporturilor trimestriale ale Comisiei Europene, dar şi al rapoartelor speciale cu privire la managementul şi controlul tuturor fondurilor alocate României şi Bulgariei în prezent din partea UE. Parlamentarii europeni au votat, joi, amînarea aprobării bugetului pe 2007 al Consiliului de Miniştri al UE. O majoritate de 571 de parlamentari, faţă de 41 împotrivă şi 21 care s-au abţinut, a afirmat că cheltuielile administrative ale Consiliului de Miniştri au devenit operaţionale şi că, de aceea, Parlamentul trebuie să examineze bugetul acestuia. Pînă în prezent, Consiliul a refuzat categoric să ofere Comisiei de Control Bugetar din Parlamentul European aceste informaţii. Parlamentul European a decis, de asemenea, să amîne aprobarea execuţiei bugetare pentru Colegiul de Poliţie, din cauza lipsei de informaţii. Celelalte instituţii şi agenţii au primit aprobarea bugetului pe 2007.

Parlamentul European cere Comisiei UE, pînă la 15 iulie, un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România, ”în lumina ultimelor regrese în ceea ce priveşte lupta anticorupţie”, se arată într-un raport privind exerciţiul bugetar, votat joi, în plenul de la Strasbourg. Amendamentele privind România, negociate pînă tîrziu, miercuri seară, au fost adoptate joi, cu largă majoritate. Astfel, se arată în textul adoptat, ”PE cere Comisiei, în lumina ultimului raport CE şi a regreselor în domeniul luptei anticorupţie, să redacteze un raport special privind gestiunea şi controlul fondurilor UE în România şi asupra progreselor făcute în lupta anticorupţie, pînă la 15 iulie 2009”. ”Parlamentul este, de asemenea, de părere că aderarea României şi Bulgariei nu a fost tratată de Comisie cu seriozitatea necesară şi că declaraţiile privind stadiul de pregătire al celor două ţări candidate au indus în eroare şi regretă că dezinformarea a dus la actuala situaţie prin care fonduri de coeziune au fost acordate unor state membre cu sisteme administrative şi legale disfuncţionale”. Europarlamentarii critică dur Comisia pentru că ar fi ignorat criteriile de la Copenhaga şi ar fi indus în eroare opinia publică şi Parlamentul privind stadiul de pregătire al acestor state membre, ceea ce este în detrimentul reputaţiei UE şi al dezvoltării lor susţinute.

Legislativul european ridică semne de întrebare şi în ceea ce priveşte mecanismul de cooperare şi verificare prin care este monitorizată reforma justiţiei şi lupta anticorupţie din România şi Bulgaria, atrăgînd atenţia că eforturile direcţiilor care se ocupă de acest dosar sub conducerea Secretariatului General al Comisiei sînt inadecvate, aşteptînd o mai bună coordonare şi o includere sistematică a tuturor evaluărilor CE, precum şi includerea unor criterii care să cuantifice progresele. Parlamentarii europeni îşi exprimă ”serioase îngrijorări” cu privire la îngheţarea a 200 de milioane de euro din fondurile agricole pentru România şi a aproximativ 500 de milioane de euro în cazul Bulgariei. ”Lipsa unor sisteme de control sigure şi problemele de management întîmpinate periclitează banii contribuabilului european”, spun europarlamentarii, cerînd ”toleranţă zero în cazurile de utilizare incorectă a fondurilor, fraude şi corupţie, cazuri în care Comisia trebuie să recupereze de urgenţă banii”.



12