În România, majoritatea legilor importante sau care privesc o largă categorie a populaţiei trec tacit. Ne-am obişnuit să fie considerate la „şi altele”. De data aceasta, este vorba despre o lege care ar putea rezolva multe dintre problemele părinţilor, în special în cadrul comunităţilor. Ciudat este faptul că acest proiect de lege a apărut după emiterea în spaţiul public a unui sondaj Eurostat care arăta că, în 2014, doar 3% dintre copiii sub 3 ani din România erau îngrijiți în structurile formale de îngrijire (creșe), procentul fiind cel mai mic din cele 28 de state membre ale UE. La nivelul UE, în anul 2014 erau aproape 15,5 milioane de copii cu vârsta mai mică de trei ani, iar jumătate dintre ei erau îngrijiți de părinți și 28% erau incluși în structurile formale de îngrijire, ceea ce înseamnă că ținta de la Barcelona (33%) nu a fost încă atinsă.
Aşadar, la doar câteva zile după semnalul de alarmă tras de Uniunea Europeană, în România apare un proiect de lege prin care Consiliile Locale să fie obligate să asigure condițiile pentru înființarea a cel puțin o creșă la 15.000 de locuitori din zona de competență. Aceste instituţii se pot face și prin construirea unor anexe la grădinițele existente, astfel încât să poată prelua și copiii de la vârsta de un an. Conform inițiativei, cheltuielile privind înființarea creșelor din sistemul public se vor asigura din fonduri proprii, fonduri structurale europene, precum și din alte surse de finanțare legal constituite.
Prin inițiativa legislativă se dorește impulsionarea mamelor pentru a se întoarce la serviciu, prin facilitarea accesului la înscrierea copiilor la creșă. În același timp, proiectul vine ca o măsură pentru reintegrarea timpurie în activitatea profesională a femeilor care au născut și doresc să-și continue dezvoltarea profesională, susțin inițiatorii. „Dincolo de remunerare, concediu maternal sau ajutoare financiare pentru creșterea copilului, statul trebuie să își dezvolte politicile în ceea ce privește înființarea, organizarea și funcționarea creșelor, pentru că una dintre problemele cu care se confruntă tinerele familii este aceea privind îngrijirea și educația timpurie a copilului”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Camera Deputaților este primul for sesizat în acest caz. Termenul pentru dezbatere și vot final de 9 mai fiind depășit, propunerea legislativă se consideră adoptată, în conformitate cu prevederile art. 75 alin. (2) din Constituție și ale art. 113 din Regulamentul Camerei Deputaților.