Pe unde s-a plimbat Centenarul Filmului Românesc

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe unde s-a plimbat Centenarul Filmului Românesc

Cultură 22 Mai 2018 / 15:45 1438 accesări

Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns în ultimele două săptămâni în trei localități din România: Câmpina, Bârlad și Pitești. Aceste episoade ale proiectului au adus aici filme ca „Restul e tăcere”, „România la 100 de ani”, „Aferim!” și „Bacalaureat”. La acestea, se adaugă o vizionare specială a documentarului produs și realizat de Agenția Națională de Presă Agerpres, pentru și despre Centenarul României: România, la 100 de ani.

Caravana Centenarului Filmului Românesc a ajuns până acum în 14 localități din România și Republica Moldova și își continuă în perioada următoare drumul prin țară. „Caravana Centenarului Filmului Românesc este un proiect îndrăzneț, unul așteptat și căutat, pentru că în ultima perioadă tinerii caută tot mai mult filmul românesc. La rândul nostru, implicăm tinerii în activitățile ce țin de Centenarul Marii Uniri.“, a declarat primarul municipiului Bârlad, Dumitru Boroș.

Pe 20 mai 2018, în ziua în care s-au împlinit 630 de ani de la prima atestare documentară a Piteştiului, a avut loc inaugurarea Cinematografului Bucureşti din subordinea Primăriei municipiului Piteşti. Prin parteneriatul cu Centenarul Filmului Românesc, piteștenii au putut viziona filmul Bacalaureat, în prezența actorilor Adrian Titieni și Lia Bugnar, care au rămas până la final, pentru a discuta cu publicul. „Demersurile pentru înfiinţarea cinematografului au început în august 2006, patru ani am luptat să obţinem Cinematograful Bucureşti de către Primăria Piteşti, în aceeaşi zi în care a fost preluat a fost predat Filarmonicii Piteşti, după care această clădire a fost prinsă în proiectul european cu privire la Centrul Multifuncţional. S-a întîrziat inaugurarea odată cu Filarmonica, întrucît nu aveam autorizaţie de securitate la incendiu. Ne-am mişcat foarte repede pentru a pune în funcţiune şi cinematograful de ziua oraşului”, a declarat managerul Filarmonicii Piteşti, Jean Dumitraşcu.

Invitații speciali ai evenimentului, actorii Lia Bugnar și Adrian Titieni au stat de vorbă cu publicul și au apreciat faptul că se întâmplă astfel de evenimente: „Sunt plăcut surprins de cât de multă lume este în sală. Cred că începe o poveste cu drumuri dese la Pitești și suntem onorați să fim aici”.

Lia Bugnar a punctat importanța filmului românesc pe marele ecran din țara noastră: „Eu cred că filmele românești au mult mai multe bile albe decât oricare film american sau italienesc, pentru că ne putem regăsi în el. Suntem noi acolo și, oricum ar fi, în momentul în care ne vedem noi acolo, într-o oglindă mărită putem încerca să mai îndreptăm lucrurile”.

La finalul întâlnirii, actorul Adrian Titieni a subliniat faptul că filmul românesc reprezintă, în mare parte, chiar viața noastră: „Filmul românesc ajunge de multe ori să fie mărturie a vieților noastre. Acum, filmul românesc este prezent la toate festivalurile importante de film, din afară, iar acest lucru înseamnă ceva: este vorba despre o sumă de tineri revoltați, care au spus cu înțelepciune ‹‹Până aici!››, care au reconfigurat o cinematografie“.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect inițiat de Asociația ARTIS (Iași) și Asociația MIA (Chișinău) și se desfășoară în anul Centenarului României în 100 de localități din România și Basarabia, la care se adaugă Cernăuți.



12