Sonda americană Cassini a detectat pe satelitul Enceladus al gigantului gazos Saturn existenţa unui spectru de temperaturi şi a unor substanţe organice ce atestă existenţa apei în stare lichidă pe acest corp ceresc, condiţii în care este luată în calcul şi posibilitatea apariţiei unor forme de viaţă. La 12 martie sonda spaţială Cassini ce survola polului sud al lui Enceladus de la o altitudine de 50 de kilometri, a identificat prezenţa unei pături dense de vapori de apă şi de molecule organice complexe, au anunţat reprezentanţi ai NASA.
Gheizerul de gheaţă are diametrul de 505 kilometri. Temperatura detectată de instrumentele lui Cassini de la distanţa de 50 de kilometri este de -93 grade Celsius, fapt care îi face pe astro-fizicieni să considere că temperaturile de la suprafaţa lui Enceladus ar putea permite existenţa apei în stare de agregare lichidă, unul dintre principalele criterii ale existenţei vieţii. \'Manifestările de tip gheizer semnifică existenţa unui nivel de energie ridicat în această regiune de la suprafaţa lui Enceladus, iar microclimatul termic creat ar putea permite existenţa de apă în stare lichidă. Acesta a fost primul survol din cele patru programate pentru sonda Cassini deasupra polului sud al lui Enceladus pentru a explora acest gheizer format în proporţie de 90% din cristale de apă îngheţată.
Lansată în anul 1997, sonda Cassini-Huygens a pornit în prima misiune spaţială consacrată explorării planetei Saturn şi a sistemului său de sateliţi. Era formată din modulul orbital Cassini construit de NASA şi din sonda Huygens, construită de Agenţia Spaţială Europeană, care a plonjat pe Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn, la 14 ianuarie 2005. Cassini a ajuns în sistemul lui Saturn la 1 iulie 2004 după o călătorie de 3,5 miliarde de kilometri ce a durat şapte ani.