Interpolul a anunţat miercuri că biroul său din Tunis a emis o alertă internaţională către cei 188 de membri ai săi, pentru a obţine localizarea şi arestarea fostului preşedinte tunisian Zine El Abidine Ben Ali şi a şase dintre apropiaţii săi. Autorităţile tunisiene anunţaseră în cursul dimineţii că au lansat un mandat internaţional de arestare împotriva fostului preşedinte şi a soţiei sale, Leila Trabelsi, pentru achiziţionare ilegală de bunuri mobile şi imobiliare şi transferuri ilicite de valută în străinătate. Alerta emisă de organizaţia de cooperare poliţienească internaţională, al cărei sediu este în Franţa, la Lyon, cuprinde numele şi diverse informaţii privind persoanele căutate. Emis direct de biroul tunisian, acest aviz le cere membrilor Interpol să îi caute, localizeze şi aresteze pe Ben Ali şi apropiaţii săi, în vederea extrădării către Tunis. Preşedintele Ben Ali a fugit la 14 ianuarie din Tunisia, sub presiunea unei revolte populare fără precedent şi şi-a găsit refugiu în Arabia Saudită. Soţia sa, Leila, a părăsit, de asemenea, ţara la o dată şi pentru o destinaţie necunoscută. Fratele fostei prime doamne, Benhassen Trabelsi, este şi el căutat şi vizat de o anchetă, la fel ca alţi opt membri ai familiei, deţinuţi în Tunisia.
Ben Ali este primul conducător al unei ţări arabe care părăseşte puterea, sub presiunea străzii. Şi în Egipt, ”moda” lansată la Tunis a câştigat repede adepţi. Cel puţin 1.000 de persoane au fost arestate începând de marţi, de la începutul manifestaţiilor din Egipt împotriva regimului preşedintelui Hosni Mubarak, a anunţat, ieri, un oficial, în timp ce militanţii îşi continuau mişcarea de protest. Forţele de ordine erau prezente în număr mare în centrul capitalei Cairo, după două zile de manifestaţii fără precedent împotriva lui Mubarak, aflat la putere de trei decenii, proteste care s-au soldat în total cu şase morţi şi zeci de răniţi. Mişcarea 6 aprilie, o organizaţie de tineri pro-democraţie, aflată la originea acestor reuniuni, le-a cerut egiptenilor să continue mişcarea, inspirată de revolta tunisiană, care l-a înlăturat de la putere pe preşedintele Zine El Abidine Ben Ali. Mohamed ElBaradei, un lider al opoziţiei egiptene care s-a aflat în străinătate de câteva săptămâni, a revenit la Cairo, ieri seară, pentru a participa la manifestaţiile de astăzi, a declarat fratele său Ali. Fostul director al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) a revenit aseară de la Viena. Mişcarea 6 Aprilie a lansat un apel pentru organizarea de manifestaţii împotriva regimului Hosni Mubarak, în cursul zilei de astăzi.
Mii de persoane au manifestat ieri, la Sanaa, la apelul opoziţiei, cerând plecarea preşedintelui yemenit, Ali Abdallah Saleh, aflat la putere de 32 de ani. ”Preşedintele tunisian a plecat după 20 de ani, 30 de ani în Yemen sunt de ajuns”, scandau manifestanţii, referindu-se la mişcarea populară de contestare fără precedent din Tunisia. ”Nu reînnoirii mandatului, nu transmiterii ereditare a puterii”, repetau ei, în timpul unei adunări, la apelul Întâlnirii Comune, o coaliţie a opoziţiei. Opoziţia a organizat patru manifestaţii separate în capitala yemenită, potrivit unuia dintre organizatori. Preşedintele Ali Abdallah Saleh a fost reales în septembrie 2006, pentru un nou mandat de şapte ani. Un proiect de amendare a Constituţiei, aflat în dezbaterea Parlamentului, în pofida refuzului opoziţiei, ar putea deschide calea unei preşedinţii pe viaţă pentru actualul şef al statului.