Pe urmele lui Macbeth

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe urmele lui Macbeth

Monden 18 Februarie 2013 / 00:00 463 accesări

Scoţia va lansa un circuit turistic inspirat din viaţa adevăratului rege Macbeth, cu scopul de a... corecta erorile din celebra tragedie scrisă de William Shakespeare. Potrivit dramaturgului William Shakespeare, Macbeth a fost un rege ucigaş şi paranoic, a cărui manie a grandorii l-a condus spre moarte. Un deputat din Parlamentul scoţian doreşte să corecteze însă imaginea acestui rege din secolul al XI-lea, animat fără îndoială de setea pentru putere, afirmând că acesta nu era chiar atât de malefic. Biroul pentru Turism din Scoţia a conceput un circuit care include locurile emblematice din celebra piesă de teatru prin care a trecut şi adevăratul rege Macbeth: castelul Glamis, unde regele a trăit, satul Lumphanan, unde acesta a murit în 1057 şi Cairn O\'Mount, un sat prin care Macbeth şi-a condus trupele, înainte de înfrângerea de la Lumphanan. Obiectivul acestui demers este acela de a-i atrage pe turişti în partea nord-estică a Scoţiei, ”corectând”, în acelaşi timp, imaginea lui Macbeth.

Deputatul Alex Johnstone a avut ideea acestui circuit turistic după descoperirea osemintelor regelui Richard al III-lea, un alt rege prezentat de Shakespeare ca un personaj malefic, îngropate pe un teren din oraşul Leicester, ocupat în prezent de o parcare. În moţiunea sa, deputatul Alex Johnstone afirmă: ”Piesa de teatru este mai degrabă o reflectare a relaţiei dintre Shakespeare şi binefăcătorul său, regele James al VI-lea, decât o încercare de piesă istorică. Regret profund faptul că domnia prosperă a regelui Macbeth continuă să fie interpretată de marele public pe baza textului scris de Shakespeare”. Potrivit Parlamentarului scoţian, domnia lui Macbeth a fost una mai degrabă fericită, întrucât el a domnit mulţi ani în acea parte a Scoţiei, iar regele a putut chiar să efectueze şi un pelerinaj la Roma, fără să fie detronat în perioada în care a lipsit de pe tron! Un purtător de cuvânt al Biroului pentru Turism din Scoţia a confirmat ”potenţialul considerabil” al unui astfel de proiect, precizând că moştenirea istorică a regiunii aduce beneficii considerabile economiei scoţiene, prin cele 100 de milioane de cărţi de inspiraţie istorică vândute în fiecare an.

”Macbeth” este o tragedie scrisă de William Shakespeare în anul 1606. Prima reprezentaţie atestată a avut loc în aprilie 1611, la teatrul Globe din Londra. Personajele reale care au inspirat această piesă sunt regii Macbeth, Duff şi Duncan, menţionaţi în cronicile Holinshed (1587). Piesa este considerată una dintre dintre cele mai întunecate şi mai puternice tragedii din universul teatrului mondial. Cu o acţiune plasată în Scoţia, ”Macbeth” vorbeşte despre efectele psihologice şi politice corozive care apar atunci când protagonistul ei, lordul scoţian Macbeth, alege calea răului pentru a-şi împlini ambiţiile politice şi pentru a-şi domoli setea pentru putere. El comite regicid pentru a deveni rege, iar apoi, decăderea lui morală continuă cu o domnie marcată de teroare şi de crime comise pentru a rămâne la putere, împingând în cele din urmă ţara spre război civil. La final, Macbeth pierde toate acele lucruri care făceau ca viaţa lui să aibă un sens şi un scop, înainte de a muri el însuşi. De-a lungul timpului, această piesă de teatru a atras mari actori în rolurile regelui Macbeth şi Lady Macbeth. Piesa a fost adaptată pentru film, televiziune şi operă.

Taguri articol


12