Pe urmele marilor cartografi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pe urmele marilor cartografi

Cultură 04 August 2011 / 00:00 1401 accesări

50 de hărţi vechi originale, de o valoare impresionantă, din colecţia Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, sunt prezentate pe simezele Muzeului de Artă Constanţa, pentru cei care doresc să facă o călătorie inedită în universul cartografiei. Exponatele, reunite sub titulatura „Marea Neagră şi Dunărea - repere din cartografia veche”, fac parte din donaţia familiei Daniela şi Adrian Năstase şi reprezintă un prilej pentru constănţeni, dar şi pentru turişti să descopere „lumea” aşa cum era văzută în perioada medievală şi modernă.

„Locul României în spaţiu şi timp, în raport cu lumea, poate şi trebuie să ne arate cine suntem. Nimic mai mult decât harta nu poate exprima transformările unui stat, geometria sa variabilă ca teritoriu în evoluţie istorică”, subliniază pasionatul colecţionar şi om politic prof. dr. Adrian Năstase, în prefaţa impresionantei lucrări „Descriptio Romaniae”.

Cel care se aventurează în această călătorie insolită va descoperi, la parterul Muzeului de Artă, hărţile istorice ale Mării Negre şi regiunilor învecinate, dar şi cursul Dunării, cel mai lung fluviu din Europa, în viziunea şcolii olandeze de cartografie din secolul al XVII-lea şi multe alte aspecte referitoare la cele două elemente care dau unicitate Dobrogei. Hărţile, cu elemente decorative care le transformă în opere de artă, fără a uita de valoarea lor practică, poartă semnătura unor mari gravori şi cartografi, fiind realizate în centre precum: Amsterdam, Nurnberg, Augsburg sau Londra.

Printre valoroasele hărţi se află şi două gravuri: una care redă lupta dintre ruşi şi turci la Brăila, iar alta care reflectă o imagine de epocă a portului Hârşova.

Expoziţia poate fi vizitată până pe 21 august, în sălile dedicate expoziţiilor temporare de la parterul instituţiei de cultură constănţene.

Taguri articol


12