Pedeliştii când nu înţeleg atacă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Multipla campioană olimpică, mondială şi europeană de atletism Gabriela Szabo, vicepreşedinte al Federaţiei europene de atletism şi membră a Consiliului Asociaţiei europene de atletism, a fost cooptată în corpul consilierilor ministrului Tineretului şi Sportului, Nicolae Bănicioiu, urmând să-şi pună în slujba domeniului care a consacrat-o cunoştinţele căpătate atât ca sportivă de mare performanţă (cea mai bună atletă din lume în 1999), cât şi ca manager sportiv. Noua consilieră a prezentat gândurile cu care pleacă la drum în noua sa funcţie: „M-a surprins şi pe mine această propunere, care mi-a fost făcută acum o săptămână, dar nu am cum să refuz o muncă în slujba sportului căruia îi datorez totul. Sper să fac faţă acestei funcţii”. (R.N.)

Pedeliştii când nu înţeleg atacă

Politică 15 Februarie 2013 / 00:00 407 accesări

ŞAH-MAT Oricât am încerca să-i înţelegem pe pedelişti, nu vom reuşi. De când au pierdut alegerile sunt debusolaţi şi îşi tot dau cu stângul în dreptul. Ieri, pedeliştii s-au dus cu jalba în proţap la Curtea Constituţională a României (CCR) pentru a-i sesiza pe magistraţi cu privire la aşa-zisa neconstituţionalitate a modificărilor aduse la Statutul deputaţilor şi senatorilor. Partea haioasă este că PDL nici măcar nu avea un număr suficient de voturi pentru acest demers, însă probabil că i-a mulţumit cerului că au primit un vot în ajutor de la PP-DD. În principiu, nu ar fi nimic senzaţional în demersul lor, ci doar penibil. Să o luăm cu începutul. Senatorii şi deputaţii şi-au făcut un statut, l-au dezbătut în Parlament şi, în cele din urmă, l-au votat şi l-au trimis şefului statului pentru a-l promulga. Traian Băsescu a trimis însă statutul înapoi în Parlament, deoarece nu a fost de acord cu următoarea formulare: dacă în 15 zile un senator sau deputat nu contestă în justiţie un raport al Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) care l-a găsit ca fiind incompatibil, el nu-şi pierde mandatul. Se pare însă că dezbaterile le-au dat şah-mat pedeliştilor.

ORGOLII Probabil că scurtcircuitul în mintea lor s-a produs atunci când a fost modificat termenul în care un ales poate contesta un raport al ANI, de la 15 la 45 de zile. Liderul grupului parlamentar al PDL din Senat, Cristian Rădulescu, a susţinut că în tot Dreptul românesc şi în tot Dreptul internaţional nu există un termen de 45 de zile, ci unul de 15 zile, aşa cum se prevedea anterior introducerii acestei modificări. Dacă USL s-a conformat şi a acceptat cererea lui Băsescu de a remodifica proiectul statutului, pedeliştii s-au întors 180 de grade şi au votat împotriva solicitării şefului statului. Să se fi încurcat în proceduri parlamentare? Totul era simplu: fiind vorba de o cerere de reexaminare, votul „pentru” se dădea pentru acceptarea cererii preşedintelui, iar votul „contra” se dădea împotriva cererii şefului statului. Problema este că din cauza orgoliului pedeliştilor, se va întârzia intrarea în vigoare a statutului, ceea ce înseamnă că nu se pot aplica de la 1 martie reducerile operate pentru cazarea parlamentarilor, reducerile la cota de carburanţi, precum şi limitarea numărului de zboruri în ţară ale lor.

DEMERS INUTIL Liderul deputaţilor PSD, Marian Neacşu, a apreciat că sesizarea opoziţiei nu va avea sorţi de victorie, el arătând că demersul opoziţiei este unul demagogic, care urmăreşte un câştig de imagine. Neacşu a mai spus că acest termen de 45 de zile nu este discriminatoriu întrucât în Codul de procedură civilă există o prevedere potrivit căreia termenul general este de 15 zile numai în măsura în care prin lege nu se stabileşte un alt termen. Premierul Victor Ponta este de părere că pedeliştii s-au făcut de râs inutil contestând la CCR Statutul parlamentarilor. El a explicat din nou că prin stabilirea termenului de 45 zile pentru atacarea în instanţă a raportului ANI de către parlamentarii declaraţi incompatibili a fost rezolvată o anomalie.



12