Pedeliştii, „stâlpii” lui Popa din Port?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„PDL-ule, ai pierdut 2.300 de voturi!”. Corpul de Control, în misiune (ne)clară!

Pedeliştii, „stâlpii” lui Popa din Port?

Eveniment 24 Aprilie 2012 / 00:00 3193 accesări

Agitaţie mare, ieri, în Gara Maritimă, puţin după ora 11.00, când protestatarii au fost anunţaţi că o echipă a Corpului de Control din cadrul Ministerului Transporturilor se află pe drum. „Am fost anunţaţi că vin cei de la Corpul de Control. Vin mult prea târziu. Noi le-am cerut acest control în urmă cu aproximativ o lună. Îi lăsăm să intre în Gara Maritimă, dar nu vor avea ce dosare să vadă pentru că şi cei de la birouri sunt în grevă, alături de noi”, a declarat prim-vicepreşedintele Sindicatului Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CNAPMC), Marian Ştefan. Jumătate de oră mai târziu, echipa de la Minister, formată din doi reprezentanţi, însoţiţi de directorul Compartimentului de Siguranţă Portuară, Ambroziu Duma, a sosit în Gara Maritimă. „Apăraţi” de jandarmi, cei trei au intrat în birouri şi au rămas acolo mult după ora 17.00. Sindicaliştii nu s-au lăsat şi le-au făcut „serenade” sub balcon, strigând „Demisia” directorului CNAPMC, Aurelian Popa şi a echipei sale de „hoţi”. Vuvuzelele şi sirenele au sunat mai tare ca niciodată şi, se pare, au avut efect. „Când au venit cei doi au spus că sunt şocaţi de ceea ce văd. De parcă ei abia acum au aflat că în Port este grevă. Noi protestăm de aproape două luni... două luni de când dăm în vileag furturile din Port şi cerem demisia conducerii”, a declarat unul dintre angajaţii Companiei.

SĂ SE CONTROLEZE, SE ACCEPTĂ, DAR CE ŞI CU CE SCOP? Sindicaliştii susţin că nu ştiu ce aspecte vizează controlul Corpului ministerial şi, cred ei, prezenţa reprezentanţilor în Port nu este decât o nouă tentativă a celor de la Transporturi de a mai trage de timp şi a amâna previzibilul: înlăturarea lui Popa de la conducerea Companiei. „În primul rând, ar fi trebuit să ne anunţe din timp, căci noi i-am sesizat de atâtea ori şi am cerut un control serios în Port. Ei nu au făcut acest lucru. Ar fi trebuit să ne invite la discuţii, lucru care iar nu s-a întâmplat”, a precizat Marian Ştefan. Conform spuselor lui, în controlul din 9 aprilie desfăşurat de aceiaşi trimişi ministeriali, nu s-au verificat documentele contestate de sindicalişti, ci nişte acte din 2002 şi 2004. „Atunci, probabil, au vrut să îngroape neregulile. Şi acum, au mai avut ceva de îngropat. Se încearcă, probabil, amânarea unei decizii, dar, cu cât se întârzie mai mult, cu atât pierderile sunt mai mari. Am intrat în a treia săptămână în care nu se mai lucrează în Port”, a susţinut prim-vicepreşedintele Sindicatului CNAPMC. Ieri, directorii Companiei au lipsit, din nou, de la muncă. Singurul prezent a fost directorul Compartimentului de Siguranţă Portuară, Ambroziu Duma, unicul tolerat oarecum de protestatari pentru că este şi unicul care mai vorbeşte deschis cu ei.

DEMISIE NEACCEPTATĂ Se pare că unul dintre partizanii „doctrinelor” impuse de Popa, directorul adjunct, Mihai Gheorghiade, ar fi realizat, la un moment dat, că nu este chiar atât de bine să se facă frate cu Dracul şi a încercat să schimbe taberele. „Umblă vorba că s-ar fi săturat. Şi-ar fi înaintat demisia, dar Popa nu a vrut să o primească. Eu ştiu că atunci când îţi dai demisia, asta este. Nu se negociază”, a precizat unul dintre participanţii la grevă. Protestatarii au afişat, ieri, mesaje împotriva PDL, sugerând că, la Constanţa, o mare parte a electoratului este... pierdută. „PDL-ule, ai pierdut 2.300 de voturi!”, cifra reprezentându-i pe cei 940 de angajaţi ai Companiei şi membrii familiilor lor care au drept de vot.



12