Partidul aflat, nu se ştie de ce, la guvernare, a scos din joben (prezidenţial) un scenariu pentru alegeri. Aflăm că formaţiunea portocaliu-verzuie îşi doreşte comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare. Este o strategie “strict secretă” care, însă, pentru a fi pusă în practică, are nevoie de soluţii legale urgente. Se pare că subiectul comasării alegerilor din 2012 s-ar fi discutat la ultima şedinţă a coaliţiei de guvernare, de luni. Ciudat este că nu s-a aflat acest lucru de pe blogul “sopranei” Elena Udrea. Explicaţia oferită de pedelişti românilor este că nu trebuie să aruncăm banii pe deplasatul la urne, că suntem săraci, vai mama noastră, şi alte variaţiuni pe temă. Unirea parlamentarelor cu alegerile locale se loveşte însă de mai multe obstacole. Primul scenariu ar fi ca alegerile parlamentare să fie devansate în luna iunie, în loc de noiembrie. Imposibil de realizat, spun analiştii politici, pentru că asta ar însemna dizolvarea actualului Parlament şi demisia Guvernului. Pedeliştii nu au acest interes. Al doilea scenariu ar fi ca mandatul aleşilor locali să fie prelungit. Însă primarului, preşedintelui de consiliu judeţean şi consilierului local li se pot prelungi mandatele doar în \"situaţia unei catastrofe sau a unui război\" sau dacă vor fi modificate legea administraţiei publice locale şi legea alegerilor locale. Aşa că PDL nu a descoperit deocamdată calea legală pentru a propune, oficial, comasarea alegerilor de anul viitor. Europarlamentarul bântuit de semiotica politicului, Cristian Preda, a pledat primul pentru comasare, simultan cu renunţarea la pragul electoral. Liderul PDL Sulfina Barbu a spus că alegerile cuplate ar putea avea loc în noiembrie 2012.
“PRILEJ CA PDL SĂ FRAUDEZE” Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, e de părere că iniţiativa de comasare e un prilej pentru ca PDL să folosească metode de fraudare a scrutinului şi \"un mijloc în plus pentru a face presiuni asupra tuturor primarilor\". Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, ieri, că USL îşi doreşte alegeri cât mai repede, chiar şi în varianta comasării localelor cu parlamentarele, dar care să nu poată fi fraudate. El spune că, dacă tot se vorbeşte de toate alegerile odată şi economisirea unor bani, să se facă şi alegerile prezidenţiale tot la anul. Liderul organizaţiei PSD Constanţa, Radu Mazăre, a declarat, ieri, că lui îi convine orice formă în care vor avea loc alegerile în 2012, inclusiv comasarea scrutinului local cu cel parlamentar: „Să fie sănătoşi. Nu ne mai batem capul atâta vreme. Da, mie îmi convine în orice formă\". Vicepreşedintele PNL Varujan Vosganian se opune iniţiativei de modificare a legislaţiei electorale şi consideră că PNL va regreta amarnic dacă acceptă alegerea parlamentarilor într-un tur.
ESTE NECESARĂ O LEGE NOUĂ Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) susţine că soluţia pentru ca alegerile parlamentare să fie comasate cu cele locale nu poate fi decât un nou act normativ care să înglobeze organizarea alegerilor şi alocarea de mandate pentru cele două feluri de scrutinuri de tipul unui Cod electoral. Vicepreşedintele AEP, Marian Muhuleţ, spune că în niciun caz nu poate fi vorba despre trecerea acestor modificări prin ordonanţă de urgenţă a Guvernului.