În urmă cu mai bine de patru ani, poliţiştii constănţeni au descoperit cea mai mare cantitate de droguri adusă în România, prin Portul Constanţa Sud-Agigea: 1,2 tone de cocaină. Ancheta a scos la iveală faptul că drogurile au fost ascunse într-un container care venea din Brazilia şi care a fost plimbat prin mai multe porturi până să ajungă în România. Oamenii legii spun că, de la Constanţa, containerul urma să plece spre Spania. Anchetatorii au stabilit că drogurile, în valoare de 100 de milioane de euro, erau destinate pieţei europene, România fiind doar o ţară de tranzit. La finalul cercetărilor s-a dovedit că responsabili de traficul de stupefiante sunt cetăţeanul spaniol Antonio Cano Alvarez, iubita lui de la acea dată, în prezent soţia sa, Elena Ramona Cano Alvarez (fostă) Cioroabă şi un prieten al acesteia, Adrian Vasile Chiribău. Cei trei au fost arestaţi preventiv la scurt timp de la depistarea cocainei, iar procesul în care au fost trimişi în judecată pentru trafic internaţional de droguri de mare risc, cunoscut sub numele de „Tona de cocaină”, nu s-a terminat încă.
DECIZIE CONTESTATĂ Traseul dosarului a început la Tribunalul Constanţa, care l-a condamnat pe Cano la 24 de ani de detenţie şi pe complicii lui la câte 22 de ani de închisoare. Cei trei acuzaţi au atacat sentinţa, iar Curtea de Apel Constanţa le-a redus considerabil pedepsele, Cano primind 16 ani de puşcărie, iar soţia lui şi Chiribău câte 15 ani. Nici această sentinţă nu le-a convenit întrucât ei s-au considerat nevinovaţi de la început, aşa că dosarul a ajuns în recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În martie 2012, instanţa supremă a decis ca procesul să fie reluat la Curtea de Apel Constanţa, pentru rejudecarea apelurilor celor trei suspecţi. În urmă cu un an, dosarul s-a întors la Constanţa.
O NOUĂ SENTINŢĂ La sfârşitul săptămânii trecute, judecătorii au emis o nouă sentinţă. Cano a rămas cu pedeapsa de 16 ani, iar soţia sa şi Chiribău au fost condamnaţi la câte 12 ani de detenţie. Sentinţa nu este definitivă. Amintim că cei trei suspecţi sunt judecaţi şi în alt dosar, tot pentru trafic internaţional de cocaină, ei fiind condamnaţi de prima instanţă la câte 25 de ani de puşcărie. Cei trei sunt acuzaţi că intenţionau să mai aducă în România, prin aceeaşi metodă, patru tone de cocaină, care trebuiau să ajungă în Spania. Transportul a fost însă interceptat de poliţişti şi oprit înainte de a pleca din Brazilia.