Pedepse reduse în dosarul „jaful secolului”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Sentinţă definitivă

Pedepse reduse în dosarul „jaful secolului”

Eveniment 28 Iunie 2011 / 00:00 1794 accesări

Cei şase indivizi judecaţi pentru tentativa de furt de la depozitul de bijuterii „Sevda”, din Constanţa, vor sta mai puţin la închisoare decât a hotărât Judecătoria Constanţa la începutul anului. Ieri, Curtea de Apel Constanţa a admis recursurile formulate de interopul Cristian Marian Gheorghiu, zis Cristel, de 34 de ani, şi de complicii lui, Severin Gheorghiţă Ciocârlan, de 21 de ani, Ionuţ Velichea, de 20 de ani, şi Claudiu Nicuşor Vlăescu, de 24 de ani, Valentin Ifrim, de 32 de ani, şi Ionuţ Moroianu, de 24 ani. Astfel, instanţa a redus pedepsele la care fuseseră condamnaţi Cristel, Ciocârlan, Velichea, Vlăescu de la şase ani la patru ani cu executare, pe a lui Ifrim de la şase ani şi şapte luni la patru ani, iar pe a lui Moroianu de la trei ani cu executare la un an şi cinci luni tot în regim de detenţie. Primii cinci acuzaţi au fost judecaţi pentru tentativă de furt cu consecinţe deosebit de grave, iar Moroianu pentru tăinuire la tentativă de furt. Sentinţa este definitivă.

• ATACUL • Potrivit rechizitoriului, pe 23 iunie 2010, cei şase indivizi, membri ai clanului interlop „Fraţii”, au pus la cale jefuirea depozitului de bijuterii „Sevda”, situat în cartierul constănţean Faleză Nord, dar au fost prinşi de poliţişti înainte de a acţiona. Anchetatorii spun că, dacă planul le-ar fi reuşit, interlopii ar fi pus mâna pe bijuterii din aur şi argint, ceasuri, icoane şi tablouri estimate la un milion de euro. Oamenii legii susţin că hoţii ar fi plănuit lovitura timp de aproape trei săptămâni. „Atacul” a început în jurul orelor 21.30, atunci când trei dintre membrii grupării au coborât dintr-un autoturism în faţa unei case nelocuite de pe strada Dragoslavele, paralelă cu Viceamiral Murgescu. Aveau de gând să ajungă la prada de patru milioane de lei prin curtea imobilului părăsit, sărind un gard care despărţea cele două proprietăţi. Potrivit anchetatorilor, Ionuţ Velichea a încercat să scape fugind pe acoperişurile unor clădiri învecinate, dar poliţiştii nu l-au scăpat din ochi şi l-au forţat să se predea, trăgând un foc de avertisment. În tot acest timp, Cristel le asigura „spatele”, „patrulând” la volanul unui autoturism marca Volvo, care avea plăcuţele de înmatriculare acoperite cu noroi şi păcură.

• FILAJUL • Anchetatorii spun că membrii bandei aveau de gând să-l atace şi să-l imobilizeze pe paznicul aflat în incinta imobilului, înainte de a ajunge la comoara vizată. Niciunul dintre ei nu bănuia, însă, că poliţiştii îi filau, pregătiţi, în orice moment, să intervină şi să-i încătuşeze. Când au primit undă verde, poliţiştii au împânzit zona. Maşina condusă de Cristel a fost blocată în trafic de oamenii legii. La percheziţie, poliţiştii au descoperit în autoturism un pistol cu bile, pe care Gheorghiu îl deţinea în mod ilegal. Cristel, Ciocârlan, Velichea, Vlăescu şi Ifrim au fost arestaţi a doua zi, iar Moroianu a ajuns după gratii la trei săptămâni de la jaf, acuzat că a făcut rost de otrava cu care urma să fie ucişi câinii care păzeau imobilul în care se află depozitul de bijuterii „Sevda”. Tot Moroianu este acuzat că a făcut rost de un aparat de bruiaj pe care hoţii intenţionau să îl folosească pentru anihilarea sistemului de supraveghere a depozitului de bijuterii.



12