Pasionaţii de artă de la malul mării sunt invitaţi, până la finele lunii septembrie, să treacă pragul Galeriei de artă „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expoziţional Constanţa, pentru a pătrunde în atmosfera specială creată de expunerea „Peisajelor” pictoriţei Daniela Tomozei. Creaţiile talentatei artiste plastice, picturi în culori tari, vibrante, care intră în zona expresionismului abstract - se pleacă de la formă geometrică, pentru a se ajunge la peisaj -, aduc în faţa privitorilor un colţ de natură din însorita Italie, cu arhitectura specifică zonelor din sudul Peninsulei, care a inspirat-o pe autoare. De altfel, Daniela Tomozei s-a aflat, timp de doi ani, în Italia, între 2011 şi 2013, unde s-a inspirat, a creat şi a fost răsplătită cu premiul I la un concurs de creaţie. Nu doar frumuseţea peisajelor italiene este surprinsă de autoare în lucrările sale, ci şi a celor autohtone. Mai mult, suita picturilor sale este completată de tapiserii şi colaje - pentru care a folosit hârtie asupra căreia a intervenit ingenios, a spălat-o şi a decolorat-o, a adăugat hârtie de ambalaj şi pergament, a utilizat scotch, acrilic, creioane acuarelate şi lipici. În cazul altor lucrări, Daniela Tomozei a lucrat în acrilic pe pânză.
O POVESTE DESPRE SINE „Cu o pictură aşezată în tipare echilibrate ale exprimării, Daniela Tomozei desfăşoară, probabil fără s-o ştie, povestea despre sine. Într-o mare tăcere care acoperă frământări oprite a ieşi la suprafaţă, ea oferă rezultatele posibile ale unei înregistrări de moment, unde imaginea se recompune în armonie de formă şi culoare. „Aşezările” sale sunt tot atâtea variaţii ale traducerii stării de calm analizate cu stăpânirea metodei - o expunere a temei capabilă să ofere ambianţă şi atmosferă”, observă criticul Alice Dinculescu. Aceasta mai spune: „Alternativa sau discursul despre alb o atrage nu pentru prima oară, dar îi simte riscurile şi se apără prin impersonalul joc al unui colaj în care regula păstrează tonul, dar şi distanţa necesară. Însă curajul de a oferi propria dualitate îi asigură Danielei Tomozei certitudinea de a merge mai departe în direcţia unei lumi personale care se anunţă astfel”.
DIALOG DIRECT CU PUBLICUL „Peisaj”, „Miraj”, „Ziduri medievale”, „Lacul Pertussilo” sunt doar câteva dintre creaţiile sale care reţin atenţia privitorilor, care pot fi admirate şi care, eventual, pot intra în colecţiile de artă ale celor interesaţi. Pasionaţii de artă pot trece pragul Galeriei „Ion Nicodim”, pentru a se delecta vizual cu această frumoasă expoziţie, până pe 28 septembrie şi îşi pot achiziţiona chiar lucrările admirate. Potrivit Danielei Tomozei, expoziţia este cu vânzare, preţurile aproximative fiind cuprinse între 250 şi 500 de euro. Iubitorii de artă o pot întâlni pe autoare la galerie, zilele acestea, putând intra într-un dialog direct cu aceasta, exprimându-şi impresiile sau eventualele întrebări. Interacţiunea directă cu publicul a fost dorinţa expresă a Danielei Tomozei, care a preferat, joi după-amiază, un vernisaj ceva mai atipic pentru cea de-a doua expoziţie personală a sa, care a avut invitaţi din rândul publicului, specialiştilor şi colegilor de breaslă, dar fără obişnuitul cuvânt de deschidere al unui critic de artă. Artista îşi explică opţiunea: „Criticul de artă are rolul lui, este important, însă are propria lui viziune. De multe ori, e bine ca publicul să intre în dialog cu artistul, să vadă, dar şi să... audă direct de la el ceea ce a dorit să spună în lucrările sale. Mi-am dorit să cunosc publicul şi, altfel, să avem un alt tip de dialog”.
Printre cei care au trecut pragul galeriei de artă pentru a admira lucrările Danielei Tomozei s-au aflat, joi seară, şi specialişti, artişti plastici, critici: Alice Dinculescu, Gheorghe Constantin, Eusebio Spînu, Gheorghe Papadopol, Florin Sârbu.
Daniela Tomozei este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Filiala Constanţa I, şi absolventă a Facultăţii de Arte, specializarea Pedagogia Artelor Plastice şi Decorative (2009), precum şi a unui master în „Antropologie - Istorie europeană” (2012), în cadrul Universităţii „Ovidius”. Prima sa expoziţie personală, „Însemnări de vară”, a fost vernisată în 2007, la Galeria President din Mangalia. În perioada 2005-2012, artista a participat la numeroase expoziţii de grup.