Pelerinajul la Mecca, sub amenințarea jihadistă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pelerinajul la Mecca, sub amenințarea jihadistă

Monden 03 Octombrie 2014 / 00:00 456 accesări

Pelerinajul anual al musulmanilor la Mecca a început, ieri, sub auspicii deloc favorabile, marcat, pe de o parte, de ofensiva lansată de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) și, pe de alta, de temerile legate de eventualitatea extinderii epidemiei de Ebola. Conform datelor de la Biroul saudit de Pașapoarte, aproximativ 1.400.000 de musulmani din întreaga lume se află deja în Arabia Saudită, pentru a îndeplini obligația religioasă a hajj-ului.

Ceremoniile încep în ziua de Al Taruia, în care pelerinii ajunși la Mecca se îmbracă în veșminte albe, fără cusături, se roagă și meditează. A doua zi, urcă pe muntele Arafat, unde profetul Mahomed a rostit ultima sa predică. Pelerinii rămân acolo până la apusul Soarelui, după care se îndreaptă spre orașul Muzdalifa, în care își petrec noaptea. În cea de-a treia zi, credincioșii musulmani pleacă la Mina, unde aruncă pietre în cele trei coloane care îl reprezintă pe diavol. Ei fac apoi înconjurul Kaaba, situată în centrul Marii Moschei din Mecca, o mică construcție în formă de cub, acoperită cu o pânză neagră cu auriu, sub care se află piatra neagră pe care musulmanii o consideră ruptă din Rai. După îndeplinirea acestor ritualuri, pelerinii își taie părul și unghiile și taie un miel, act care marchează începerea sărbătorii Sacrificiului (Aid al-Adha). În următoarele trei zile după această mare sărbătoare, pelerinii trebuie să îndeplinească a doua parte a lapidării diavolului, la Mina, și să facă de șapte ori înconjurul Kaaba, în semn de despărțire.

Autoritățile saudite au organizat un amplu dispozitiv de securitate, format din 75.000 de agenți, pentru a asigura buna desfășurare a pelerinajului. Ministrul de Interne saudit, Mohamed bin Nayef, a declarat că nu va fi permisă ”politizarea” manifestării religioase, fiind interzise steagurile naționale sau pancartele care ar putea genera discordie. Au fost, de asemenea, suspendate temporar vizele pentru cetățenii originari din țările Africii de Vest, mai ales din Liberia, Guineea și Sierra Leone, statele cele mai afectate de epidemia Ebola. Autoritățile au stabilit centre de supraveghere sanitară în porturi și în punctele de trecere a frontierelor terestre. Circa 14.000 de angajați din salubritate vor menține curate zonele unde se practică ritualurile de hajj.

Taguri articol


12