Pare că liderul nord-coreean Kim Jong Un a revenit definitiv la sentimente mai bune. Nu se ştie cu exactitate ce anume a produs această schimbare, cert este că, după nenumăratele dovezi de prietenie către Coreea de Sud, joi, temutul dictator nord-coreean a declarat că va denucleariza peninsula, a anunţat Ministerul de Externe chinez, relatează Reuters, potrivit agerpres.ro.
China este cel mai important susţinător economic şi diplomatic al Coreii de Nord, în pofida indignării sale faţă de testele nucleare şi cu rachete efectuate în mod repetat de Coreea de Nord precum şi a sprijinului pentru sancţiuni puternice împotriva Phenianului. Totuşi, China a salutat şi demersurile Coreii de Nord de îmbunătăţire a relaţiilor cu Coreea de Sud şi cu SUA. Ministrul chinez de externe, Wang Yi, vizitează Coreea de Nord după întâlnirea istorică de săptămâna trecută dintre preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, şi liderul nord-coreean Kim Jong Un. Cei doi lideri au promis atunci îmbunătăţirea relaţiilor. Nordul a surprins comunitatea internaţională cu câteva zile înainte de summit declarând că va desfiinţa centrul său de teste atomice pentru a "garanta în mod transparent" angajamentul său real de a opri toate testele nucleare şi cu rachete.
În cadrul întrevederii avute cu responsabilul chinez la Phenian, Kim a declarat că recentele schimbări pozitive în peninsulă sunt benefice pentru o soluţie paşnică, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe al Chinei. „Kim Jong Un a declarat că denuclearizarea Peninsulei Coreene este poziţia fermă a părţii nord-coreene”, a indicat ministerul. Convorbirile care au avut loc în cadrul summit-ului de săptămâna trecută între liderii celor două Corei au adus o şansă pentru o soluţie politică în peninsulă, conform şefului diplomaţiei chineze.
China a sprijinit încetarea stării de război în peninsulă, trecerea Coreii de Nord la dezvoltarea economică şi rezoluţia privind preocupările legitime de securitate ale Coreii de Nord în timpul procesului de denuclearizare, a spus el. „China este dispusă să menţină comunicarea cu Coreea de Nord în acest sens şi să intensifice coordonarea”, a mai spus Wang care a avut o întrevedere şi cu ministrul de externe nord-coreean, Ri Yong Ho.
Într-o declaraţie anterioară, Wang a declarat că ţara sa speră că dialogul între Coreea de Nord şi Statele Unite va avea succes şi că vor fi înregistrate progrese substanţiale, referindu-se la o viitoare întâlnire între Kim şi preşedintele american, Donald Trump. „China este dispusă să consolideze comunicarea cu Coreea de Nord şi continuă să joace un rol pozitiv în căutarea unei soluţii politice la problema Peninsulei Coreene”, a spus Wang Yi. Potrivit unui responsabil sud-coreean, convorbiri intercoreene la nivel înalt vor avea loc la jumătatea lunii mai pentru a lucra la punerea în aplicare a acordului la care au ajuns liderul nord-coreean Kim Jong Un şi preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in.