Un grup de geofizicieni ruşi din Extremul Orient rus încearcă să insufle viaţă unei materii neînsufleţite. Savanţii intenţionează să reconstituie în condiţii de laborator izvoarele termale din Peninsula Kamceatka care, potrivit teoriei lor, ar fi putut fi Leagănul Vieţii. Oamenii de ştiinţă din cadrul Institutului de Analiză Complexă pentru Probleme Regionale pe lângă filiala din Extremul Orient a Academiei Ruse de Ştiinţe efectuează un experiment cu materii organice în soluţie asupra cărora acţionează temperaturi înalte şi presiune. În condiţiile unei anumite combinaţii de temperatură şi presiune, într-o materie neînsufleţită poate ia naştere viaţa. La această concluzie au ajuns savanţii după ce au studiat bacterii termofile din Kamceatka.
ORIGINILE VIEŢII PE PĂMÂNT Experimentul geofizicienilor ruşi este o nouă încercare de a explica apariţia vieţii pe Pământ. Însă, mulţi savanţi sunt destul de sceptici în privinţa experimentului care puţin probabil că va permite sintetizarea vieţii. ”În primul rând, noi nu ştim nici acum ce înseamnă viaţa. Este, practic, imposibilă crearea unor asemenea structuri ca gena, ADN-ul, pe calea unor combinaţii întâmplătoare”, a explicat Valentin Sapunov, academician biofizician.
În prezent, mulţi oameni de ştiinţă consideră că viaţa a fost adusă pe Pământ din spaţiul cosmic, spune Valentin Sapunov. Savantul suedez laureat al Premiului Nobel, Svante August Arhenius şi Vladimir Vernadski, fondatorul biogeochimiei ruse sunt adepţii acestei teorii asemenea teorii. Unii savanţi sunt adepţii teoriei vulcanice privind apariţia vieţii pe Pământ. Teoria propusă de vulcanologul rus Evgheni Marhinin este dezvoltată de un grup de oameni de ştiinţă americani în frunte cu savantul rus Evgheni Kunin, de la Institutul Naţional pentru Sănătate din SUA. Se consideră că primele organisme vii au apărut în apele lacurilor, sub influenţa căldurii şi microelementelor izvoarelor geotermale vulcanice. De altfel, au mai fost realizate experimente legate de imitarea mediului acvatic şi atmosferei Pământului în primii ani de existenţă a planetei. Metanul şi alte gaze care se presupune că ar fi existat în atmosfera Pământului au fost supuse unor descărcări electrice şi după câteva luni de la începutul experimentului au apărut câteva molecule organice. Însă nu au fost obţinute celule, deci nu a existat nici viaţă reală.