AUTOSESIZARE Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a demarat o investigaţie după ce în spațiul public au apărut informații că fondurile de pensii administrate privat (pilonul II) investesc în acțiunile Digi Communications (companie urmărită penal - n.r.). ASF precizează că orice emitent dintr-un stat al Uniunii Europene se poate lista în alt stat membru, prin procedura de paşaportare (passporting). În astfel de situaţii, prospectul de emisiune trebuie aprobat de către autoritatea de supraveghere din statul de origine. Astfel, în cazul listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a companiei Digi Communications NV, prospectul de emisiune a fost aprobat de autoritatea din Olanda, ASF fiind doar notificată cu privire la acest demers. „Am demarat o investigaţie a tuturor aspectelor rezultate în urma informaţiilor apărute în spaţiul public. Asigurarea stabilităţii pieţelor financiare non-bancare, precum şi verificarea respectării prevederilor legale incidente acestor pieţe, reprezintă obiective fundamentale ale ASF. Dacă vom constata nerespectări ale legislaţiei care guvernează activitatea entităţilor supravegheate, vom adopta măsurile care se impun, conform legii, sau vom sesiza, după caz, organele abilitate“, se arată într-un comunicat al ASF.
DESPRE CE ESTE VORBA? În urmă cu câteva zile, Darius Vâlcov, consilier de stat în aparatul de lucru al prim-ministrului, a scris pe pagina sa de Facebook că a întrebat ASF dacă este adevărat că valoarea contabilă a acţiunilor Digi este de 1 leu şi 8 bani, subliniind că, la data listării, acţiunile Digi erau cotate la 40 lei şi, în prezent, sunt la 28 lei (cu 30% mai puţin) şi continuă să scadă - „Este adevărat că peste trei milioane de români au acţiuni la Digi, prin intermediul fondurilor de pensii (pilonul II)? Este adevărat că o mare parte a banilor încasaţi pe acţiunile Digi s-au dus în contul unei firme offshore din Cipru? Este adevărat că datoriile Digi depăşesc 1,3 miliarde euro, cu mult peste valoarea activelor? Aveau voie fondurile de pensii să achiziţioneze acţiuni la o companie urmărită penal?“. Problema a fost prezentată de cotidianul Telegraf la finele lui mai, când avocatul Gheorghe Piperea remarca faptul că „fondurile de pensii administrate privat dețin pachete consistente de acțiuni la Digi Communications NV, care are ca principal activ RCS & RDS, firma urmărită penal de DNA, împreună cu managerii acestor foarte morale și etice societăți din grup“ - „Desigur, niciun #rezistent nu a sesizat mica problemă etică a investirii banilor noștri de pensie în societăți acuzate de corupție și, posibil, falite în curând“.
REPLICA DIGI În replică, Digi a anunțat marți că respinge afirmațiile denigratoare exprimate în mod repetat de Vâlcov și că a devenit ținta unei adevărate campanii de defăimare - „Operăm o afacere sănătoasă și stabilă și ne străduim să o creștem continuu. Datoriile pe care le-am contractat de-a lungul timpului au finanțat creșterea accelerată a afacerii, într-o o piață extrem de dinamică și competitivă, unde nevoia de investiție este continuă. De altfel, gradul de îndatorare a companiei este inferior nivelului înregistrat în alte piețe europene, în sectorul telecomunicațiilor“. Compania consideră cel puțin nepotrivit faptul că un politician care se asociază cu Guvernul României să atace una dintre cele mai mari companii locale - „Astfel de declarații nu fac altceva decât să diminueze încrederea investitorilor în capacitatea României de a oferi un climat propice businessului“.