Pensia viitorului nu sună bine deloc!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pensia viitorului nu sună bine deloc!

Economie 29 August 2017 / 17:24 844 accesări

CFA România: „Croația, o țară de patru ori mai mică decât România, a strâns deja zece miliarde euro în Pilonul II de pensii...“

CFA România: „Croația, o țară de patru ori mai mică decât România, a strâns deja zece miliarde euro în Pilonul II de pensii...“

Chartered Financial Analyst (CFA), asociația analiștilor financiari din România, este îngrijorată de intenția autorităților de a diminua contribuția românilor la fondurile de pensii din pilonul II, de la 5,1% cât este în prezent la 2,5%. Și asta în condițiile în care „România s-a angajat în fața Comisiei Europene să asigure o contribuție de 6%, capabilă să asigure reforma sustenabilă a sistemului de pensii, care se confruntă în prezent cu un deficit major“, spun cei de la CFA - „Pensiile actuale sunt acoperite 66% de contribuțiile salariaților și 33% din împrumuturi guvernamentale. Prognoza demografică arată că, în 2050, jumătate din populația României va avea peste 65 de ani, valoare apropiată de media comunitară. Va fi o presiune uriașă pe bugetul asigurărilor sociale de stat, iar pensia administrată privat va fi vitală pentru asigurarea unui trai decent milioanelor de pensionari. Acum, viitorii pensionari nu au decât de pierdut, și nu vorbim doar despre sumele care nu vor fi virate în conturi (peste un miliard euro în 2016), ci și despre lipsa randamentelor pentru contribuțiile respective. De la înființare și până în prezent, Pilonul II a avut rezultate foarte bune, câștigul anual nominal fiind de 9,34%“. Este un randament care a acoperit inflația și a adus un profit mreal celor peste șapte milioane de contributori. CFA face și o scurtă comparație cu sistemele de pensii ale altor state comunitare - „Nu există țară în UE care să nu aibă, sub o formă sau alta, pensie privată. În cele mai multe cazuri, contribuția este mai mare de 5%. Croația, o țară de patru ori mai mică decât România, a strâns peste zece miliarde euro în Pilonul II; iar Bulgaria, de trei ori mai mică, a strâns peste cinci miliarde euro“. În opinia analiștilor, reducerea contribuției în România va afecta semnificativ dreptul a șapte milioane de români de a beneficia, în viitor, de o completare a veniturilor din pensia publică (una foarte mică, raportat la salariul curent).



12