Pensionarea nu o vindecă de „sindromul copil”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La aproape 70 de ani, formează generaţii

Pensionarea nu o vindecă de „sindromul copil”

Eveniment 05 Iunie 2013 / 00:00 1011 accesări

Un exemplu de cadru didactic „longeviv” care a devenit model pentru cei din jurul său este Siminica Boer, din Năvodari. Este învăţătoare la Şcoala I-VIII din Vulturu şi predă elevilor săi cu aceeaşi pasiune ca în prima zi. Asta se întâmpla în toamna lui 1963. De atunci sunt... 50 de ani. Împlineşte 69 de ani în 3 august şi este cel mai vârstnic învăţător din judeţul Constanţa. De „Ziua Învăţătorului”, celebrată astăzi, 5 iunie, este cel mai reprezentativ cadru didactic pentru judeţul nostru care îşi practică meseria la o vârstă atât de înaintată. Inspectorii din cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa se mândresc că o au alături, în ciuda faptului că a trecut ceva vreme de când este pensionară. Dar nu s-a mai putut dezlipi de copii. Mărturiseşte că „suferă de sindromul copil” şi nu ştie ce o să facă atunci când nu va mai fi alături de prichindei. „Mă ţine activă o putere dumnezeiască şi faptul că am mare încredere în colegii cu care lucrez”, a spus învăţătoarea, adăugând că mama sa i-a prevestit că va deveni cadru didactic.

VISUL PREVESTITOR „La trei zile după naştere, mama a visat o floare de muşcată înaltă şi lângă ea foarte multe plăntuţe. De mică mi-a povestit visul şi mi-a zis că o să mă fac învăţătoare ori profesoară. Şi aşa a fost”, îşi aminteşte învăţătoarea. Inspectorul de specialitate pentru învăţământ primar din cadrul ISJ, Mihaela Anghelescu, are doar cuvinte de laudă despre Siminica Boer. „E o persoană foarte activă care poate da clasă multor profesori tineri”, spune inspectorul de specialitate. Cu aceleaşi cuvinte de bine o caracterizează şi directorul unităţii de învăţământ din Vulturu, Carmen Bîzîiac. Spune că, de nouă ani, de când este în echipa de la Vulturu, a „furat” multe secrete de la Siminica Boer. „La Vulturu, suntem ca o mare familie. Pentru mine Siminica Boer este un model de viaţă pe care îl voi urma, aşa cum este şi Maria Berbec, fostul director al şcolii de la care am învăţat multe alte lucruri”, a spus directorul şcolii.

TRAIECTORIA PROFESIONALĂ Mai întâi, cadrul didactic a predat zece ani la şcoala din satul Piatra, care face parte din comuna Mihail Kogălniceanu. A urmat Şcoala nr. 27, apoi Şcoala sportivă nr. 6, ambele din Constanţa. În oraş şi-a desfăşurat activitatea profesorală 31 de ani, iar din 2003 este învăţătoare la Şcoala I-VIII din Vulturu. În fiecare zi se trezeşte dimineaţa la ora 4.30 să vină, de la Năvodari, şi să predea lucruri noi celor 12 elevi ai săi. Şase sunt la clasa pregătitoare, iar şase sunt în clasa a IV-a. Orele se desfăşoară simultan din cauza numărului mic de şcolari, iar ea este plătită cu ora, aşa cum sunt plătiţi toţi profesorii care s-au pensionat şi care au ales să rămână în sistem. Salariul ajunge la aprox. 1.000 de lei, dar banii nu contează pentru Siminica Boer. Vrea să se dedice muncii, iar copiii şi părinţii să fie mulţumiţi. „Un cadru didactic, dacă nu lasă ceva în urmă, înseamnă că nu i-a fost drag de meseria sa. Scopul este să las ceva în urma mea”, a spus învăţătoarea.

A îndrumat actuali avocaţi, medici şi jurnalişti

Prin „mâna” învăţătoarei Siminica Boer au trecut generaţii întregi de elevi. Unii adintre ei au ajuns în posturi importante. „O parte din elevii mei au devenit avocaţi, medici şi profesori. Am o elevă care manageriază un hotel important din Dubai şi mă mândresc că l-am avut elev pe Adrian Boioglu, corespondentul Realitatea TV la Constanţa”, a spus cadrul didactic.



12