Pensionarii activi trăiesc mai mult

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pensionarii activi trăiesc mai mult

Monden 03 Septembrie 2012 / 00:00 424 accesări

Un studiu al Institutului Karolinska din Suedia, care a analizat, timp de 18 ani, stilurile de viaţă a 1.810 de persoane trecute de vârsta de 75 de ani, a ajuns la concluzia că mişcarea şi dieta sănătoasă prelungesc viaţa bărbaţilor cu până la şase ani, iar a femeilor, cu cinci ani. Studiul a mai evidenţiat faptul că fumătorii au murit cu circa un an mai devreme, iar persoanele care s-au lăsat de fumat la maturitate au trăit la fel de mult ca nefumătorii. Înotul, mersul pe jos şi gimnastica au crescut speranţa de viaţă cu câte doi ani. Totodată, persoanele cu un mare cerc de prieteni au trăit cu peste un an şi jumătate mai mult ca acelea singuratice. Combinând toţi aceşti factori, cercetătorii suedezi cred că persoanele active social şi cu o dietă sănătoasă trăiesc mai mult. Aceşti factori sunt atât de importanţi încât chiar şi după vârsta de 85 de ani pot prelungi viaţa cu până la patru ani!

O VIAŢĂ MAI FRUMOASĂ Finlandezii au ajuns la o concluzie aproape similară. Exerciţiile fizice regulate, păstrarea în limite normale a masei corporale, consumul moderat de alcool şi o alimentaţie bogată în legume pot reduce chiar şi cu două treimi riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Potrivit realizatorilor cercetării, mersul zilnic pe jos şi limitarea la două pahare de băuturi alcoolice sunt suficiente pentru a reduce semnificativ riscul de creştere a tensiunii arteriale. La studiul medicilor finlandezi au participat 9.637 de bărbaţi şi 11.430 de femei, toţi cu vârstele cuprinse între 25 şi 74 de ani, care nu au avut niciodată probleme cu hipertensiunea. Timp de 16 ani, cât a durat cercetarea, acestora li s-a monitorizat stilul de viaţă, la finalul perioadei constatându-se că 709 bărbaţi şi 890 de femei prezentau niveluri ridicate ale tensiunii arteriale. Aceştia nu ţinuseră cont de cei patru factori importanţi ai unui stil de viaţă sănătos, alimentaţie, mişcare, greutate în limite normale şi consum moderat de alcool.

Descoperirea este deosebit de importantă în contextul în care, în ţările dezvoltate, riscul dezvoltării afecţiunilor cardiovasculare, cum ar fi hipertensiunea arterială, este de 90%. Desigur, persoanele care se confruntă cu o creştere a tensiunii arteriale sunt sfătuite în primul rând să adopte un stil de viaţă sănătos. Rezultatele unor astfel de campanii sunt însă, aproape de fiecare dată, sub aşteptări. Studiul a fost prezentat în cadrul Congresului European de Cardiologie, care s-a desfăşurat la Munchen, în Germania. Ultimele statistici arată că 49% dintre români suferă de hipertensiune arterială, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul. Dintre aceste persoane bolnave, numai 44% îşi cunosc afecţiunea şi doar 39% dintre ele sunt tratate. Aceleaşi cifre mai indică şi faptul că din şapte bolnavi de hipertensiune arterială care primesc tratament, numai trei sunt trataţi corect.



12