După o vară liniştită, în care protestele au devenit doar o simplă amintire, odată cu apropierea iernii, sindicaliştii au ieşit din nou în stradă. Aproape cinci sute de pensionari au protestat, ieri, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi de decizia Guvernului de-a îngheţa pensiile şi în 2012. Protestul a fost organizat de Federaţia Naţională a Sindicatelor Pensionarilor din România (FNSPR) şi s-a derulat între orele 11.00 şi 13.00. Pensionarii au spus că nu mai pot supravieţui cu banii pe care îi primesc în prezent şi le-au cerut guvernanţilor „să nu le grăbească sfârşitul”. Oamenii au strigat „Jos Băsescu!” şi „Demisia!” şi au purtat diverse pancarte: „Nu îngropaţi de vii pensionarii!”, „Genocid în portocaliu”, „Pentru pensionari doar umilinţă?!”, „Voi - viaţă fericită, noi - bătrâneţe chinuită”, „Nu ne luaţi dreptul la viaţă!” şi „Guvernanţi mincinoşi, plecaţi voi, să nu murim noi”. La protest a participat şi o delegaţie a Sindicatului Liber al Pensionarilor Constanţa – afiliată la FNSPR - condusă de preşedintele Ioan Toma. „Au fost prezente delegaţii ale pensionarilor din întreaga ţară”, a declarat Ioan Toma. Pensionarii solicită indexarea pensiilor, eliminarea coplăţii, a impozitului şi contribuţiei la asigurările de sănătate de 5,5%. „O delegaţie a pensionarilor prezenţi în Piaţa Victoriei a fost primită de Guvern şi le-au transmis cererile noastre”, a spus Toma.
MINISTERUL MUNCII NU ARE BANI Reprezentanţii pensionarilor sunt decişi să acţioneze Executivul în instanţă dacă îngheaţă pensiile în 2012. „Guvernul a avut grijă să ne pregătească din vreme despre îngheţarea pensiilor, să ne spună pe diverse voci că este imposibilă indexarea pensiilor anul viitor. Vom da Executivul în judecată şi, cu decizia instanţelor româneşti, vom merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, a declarat preşedintele FNSPR, Preda Nedelcu. Legislaţia în vigoare prevede că pensiile trebuie majorate anul viitor cu 100% raportat la inflaţie şi 50% din creşterea salariului mediu brut. Situaţia dificilă a pensionarilor din România nu înseamnă nimic, însă, pentru guvernanţi. Ministrul Muncii, Sulfina Barbu, a declarat, referitor la protestul pensionarilor, că manifestările publice nu aduc mai mulţi bani la buget şi că nu există resurse financiare pentru indexarea pensiilor de la începutul anului 2012, dar speră ca acestea să existe în a doua parte a anului.
PROFESORII, DIN NOU ÎN STRADĂ Tot ieri, cadrele didactice din învăţământul preuniversitar au reluat pichetul din faţa MinisteruluI Educaţiei, nemulţumiţi de îngheţarea salariilor în 2012 şi blocarea posturilor. La acţiune au participat peste o sută de cadre didactice din Bucureşti şi din ţară, dar şi studenţi care s-au declarat solidari cu acestea. Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, protestele vor continua până când Ministerul Educaţiei va dialoga cu profesorii şi va găsi soluţii la problemele reclamate de aceştia. Deocamdată, niciun reprezentant al Ministerului Educaţiei nu a răspuns la acţiunea de protest a profesorilor.