Pensionarii militari, uniţi în cuget şi-n simţiri: „Jos Băsescu!”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
„Mincinosul”, „Beţivanul”, „Nu vă fie frică şi Băsescu pică“. În premieră, de la Revoluţie, Hora Unirii interzisă de „cârmaci”!

Pensionarii militari, uniţi în cuget şi-n simţiri: „Jos Băsescu!”

Eveniment 25 Ianuarie 2011 / 00:00 2783 accesări

DEMISIA. Cele aproape 5.000 de porţii de fasole cu cârnaţi pregătite de autorităţi cu ocazia Micii Uniri nu au putut să îi cumpere liniştea preşedintelui Traian Băsescu. Venit la Iaşi la mai puţin de o zi după ce a anunţat că procesul de recalculare a pensiilor va continua, preşedintele a fost întâmpinat cu un val de huiduieli care a încetat abia după ce acesta a plecat. În timpul discursului, preşedintele a ţinut o lecţie de istorie auditoriului invocând, de fiecare dată când a fost posibil, marile sacrificii făcute pentru libertate şi punctând în acelaşi timp că progresul s-a făcut pe spatele generaţiei tinere. Şeful statului a mai adăugat că ultimii ani reprezintă o perioadă în care toţi ar fi trebuit să înţeleagă faptul că „modernizarea statului român nu este o himeră, nu este o lozincă, nu este o dorinţă a cuiva, ci este o necesitate a românilor, o necesitate a viitorului acestei ţări“. În final, Băsescu le-a urat românilor să aibă tăria să continue reforma în sănătate, în educaţie, să facă reformă în justiţie, în agricultură, „adică să modernizeze ţara. La mulţi ani şi putere să vă faceţi ţara aşa cum o vreţi“. După discurs, Băsescu a depus o coroană la statuia lui Alexandru Ioan Cuza, fiind de asemenea huiduit. Deranjat vădit de injuriile adresate de mulţime, Băsescu a mers să discute cu un grup de militari în rezervă care îl huiduiau şi îi cereau „Demisia“. Pentru că nu a putut să îi convingă de „binele“ pe care l-a făcut, Băsescu a găsit o modalitate pentru a se răzbuna pe mulţime. Cele câteva sute de poliţişti şi jandarmi care asigurau ordinea în Piaţa Unirii nu le-au permis accesul oamenilor în jurul statuii lui Cuza pentru a se prinde în Hora Unirii. Este pentru prima dată de la Revoluţie când oamenilor nu li s-a permis să se prindă în hora autorităţilor. De la Iaşi, preşedintele a plecat la Focşani, unde a fost primit cu aceeaşi „căldură” din partea mulţimii. Cei aproape 1.000 de participanţi au scandat: „Cuza cel Mare, Băsescu Dezbinare“,„Mincinosul“, „Beţivanul”, „Jos Băsescu“, „Vânzători de ţară“ şi „Hoţii“. În timp ce pleca de la manifestările de la Focşani, în momentul în care Băsescu a urcat în maşină, o persoană din mulţime a aruncat spre acesta cu zăpadă, fără a-l lovi.

REACŢII NATURALE. În timp ce liderii PDL s-au arătat uimiţi de reacţia mulţimii, probabil pentru că numai la Iaşi s-au cheltuit 500.000 de lei pentru organizarera festivităţilor, reprezentanţii opoziţiei spun că totul a fost o reacţie naturală. „Oamenii au arătat ce cred cu adevărat despre domnul Băsescu. Asta cred românii despre el, asta crede poporul“, a declarat preşedintele PSD, Victor Ponta, aflat şi el la manifestările de la Iaşi. „A fost diferit în acest an faţă de alte ocazii. Nişte oameni şi-au strigat nemulţumirile. E firesc să se întâmple asta. Oamenii au dreptul să-şi spună păsurile. Ei sunt disperaţi, batjocoriţi şi sunt trataţi drept paraziţi“, a declarat liderul PNL, Crin Antonescu. Fostul şef al statului, Ion Iliescu, a declarat că preşedintele Traian Băsescu ar fi trebuit să se aştepte să fie primit cu huiduieli la Iaşi. „Era de aşteptat aşa ceva, iar el trebuia să fie conştient că va fi primit astfel. Ceea ce este surprinzător este că manifestă în ultimul timp o imprudenţă care pe mine mă uimeşte, adică îşi asumă întreaga răspundere pentru măsurile nepopulare şi, implicit, şi riscurile care decurg de aici, mai ales că era şi în contextul deciziilor asupra personalului militar. Aşadar, nu cred că e o surpriză cum a fost primit la Iaşi şi el trebuia să se aştepte la aşa ceva“, a adăugat Ion Iliescu. În acelaşi timp, vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu a acuzat Executivul Boc că s-a purtat în scandalul pensiilor militare precum un boxer care loveşte sub centură în continuu şi l-a acuzat pe Traian Băsescu că a adus România înapoi în anii 50, asmuţind „oastea de subofiţeri contra generalilor“.

O NOUĂ LEGE. Duminică seară, preşedintele Traian Băsescu a declarat că sentinţa definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie trebuie respectată, însă a menţionat că asta nu înseamnă că recalcularea pensiilor va fi oprită. „Şi dacă vor avea câte o uşoară scădere de pensie, asta-i viaţa! În democraţie, cel mai important este să iei o măsură în avantajul majorităţii. Iar în momentul de faţă, prin recalcularea pensiilor, majoritatea militarilor trecuţi în rezervă câştigă la pensie“, a declarat Traian Băsescu. El a adăugat că urmează să se emită o OUG de prelungire a termenului de recalculare a pensiilor militare până la 31 decembrie 2011 şi că pensiile recalculate pe Legea 119 şi comunicate rămân valabile, atât cele care au crescut, cât şi cele care au scăzut. În ce priveşte celelalte pensii militare, care nu au fost încă recalculate, în luna februarie nivelul lor va fi cel din decembrie la care se va adăuga diferenţa din luna ianuarie. Totodată, preşedintele a mai spus că se va emite şi o nouă HG de aplicare a Legii 119, care să ţină cont de elementele invalidate de instanţele judecătoreşti.

MII DE PROCESE. Avocatul pensionarilor militari, Costel Gâlcă, s-a prezentat, ieri dimineaţă, la Secţia de Conflicte şi Litigii de Muncă a Tribunalului Bucureşti cu un cărucior plin cu dosare ale celor aproape 6.000 de clienţi, majoritatea afiliaţi la Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate, în Rezervă şi în Retragere. „Am introdus 6.000 de acţiuni, prin care contestăm modalitatea Guvernului de a plăti pensii micşorate, fără a emite şi decizii în acest fel. Vor mai urma 6.000 de acţiuni şi, cu tot cu cele de azi, vor fi 12.000 de acţiuni, ceea ce va duce clar la blocarea Secţiei, având în vedere că anul trecut, în tot anul, aceasta a soluţionat 12.000 de dosare, respectiv cuantumul de dosare pe care noi îl vom depune în două săptămâni“, a declarat Costel Gâlcă. „Noi ne aşteptăm să câştigăm toate aceste dosare. Este doar o chestiune de timp. Dacă nu vom câştiga aici, vom câştiga la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, care deja şi-a spus foarte clar punctul de vedere cu privire la capitolul pensii“, a adăugat avocatul.

PROTESTE ÎN TOATĂ ŢARA. Sindicatul Cadrelor Militare Disponibilizate (SCMD) a organizat, ieri, proteste în toată ţara. În Bucureşti, câteva mii de protestatari s-au adunat în Piaţa Enescu, lângă Ateneul Român, iar apoi au plecat în marş spre sediile MAI, SRI, MApN, Cotroceni. Sindicaliştii susţin că vor continua protestele până li se va face dreptate în ţară sau la CEDO. De asemenea, SCMD cere să se revină asupra hotărârii de impozitare suplimentară cu 5,5%, a tuturor categoriilor de pensii mai mari de 740 lei, atât civile, cât şi militare. Într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Traian Băsescu, SCMD afirmă că „în România s-a produs un grav dezechilibru al puterilor statului“ şi îi cere, invocând art.80 al.2 al Constituţiei, să meargă până la „obţinerea sancţionării vinovaţilor prin demitere“. Protestatarii au scandat „Jos dictatorul!“, „Jos tiranul!“, „Nu vă fie frică, şi Băsescu pică“, „Ieşi afară din ţară, javră ordinară“ şi „Afară cu mafia din ţară“. Proteste similare au avut loc în Piteşti, Botoşani, Vaslui, Timişoara, Alba Iulia, precum şi Craiova. La Ploieşti, peste 200 de cadre militare în retragere şi în rezervă au participat la un protest în faţa sediului Prefecturii Prahova, fără să scandeze lozinci, însă fiecare pensionar a purtat câte o carte sub braţ, spunând că „oamenii învăţaţi sunt daţi deoparte“. Totodată, reprezentanţii SCMD din Mureş s-au întâlnit cu prefectul Marius Pascan, căruia i-au înmânat un memoriu adresat „fostului lor comandant“ Traian Băsescu şi o somaţie către premierul Emil Boc, unii miniştri din cadrul structurilor de apărare şi directorul SRI, George Maior.



12