Pentagonul a consultat experţi în tehnici dure de interogare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentagonul a consultat experţi în tehnici dure de interogare

Externe 19 Iunie 2008 / 00:00 622 accesări

Oficialii din cadrul Pentagonului care au stabilit metodele de interogare a suspecţilor după atentatele de la 11 septembrie s-au consultat cu experţi care instruiesc militarii americani cum să reziste acestor tehnici, potrivit unei audieri organizate marţi în Senat. Preşedintele Comisiei pentru Servicii Armate din Senatul american, Carl Levin, a declarat că o unitate secretă specializată în predarea tehnicilor de supravieţuire, eschivare, rezistenţă şi evadare (SERE) a furnizat, de asemenea, o listă cu metode de interogare. O marte parte din aceste tehnici au fost utilizate la închisoarea Guantanamo din Cuba şi la centrul de detenţie Abu Ghraib din Irak.

Noile dezvăluiri riscă să intensifice controversa legată de tehnicile de interogare, deoarece scot în evidenţă eforturile sistematice ale administraţiei americane de identificare a celor mai dure metode. Levin, senator democrat de Michigan, a declarat că tehnicile, printre care privarea de somn, umilirea, utilizarea unor poziţii incomode, folosirea cîinilor pentru a speria deţinuţii, nu sînt rezultatul a “cîtorva mere stricate” care acţionau independent, aşa cum au justificat o serie de oficiali americani de rang înalt, în acel moment. “Adevărul este că oficialii de rang înalt din administraţia americană au căutat informaţii despre tehnici agresive, au interpretat legea pentru a crea aparenţele unui demers legal şi autorizat în utilizarea lor împotriva deţinuţilor”, a precizat Levin. “În cadrul procesului, aceştia au afectat capacitatea noastră de a culege informaţii care ar fi putut salva vieţi”, a adăugat el. Levin a subliniat că tehnicile brutale de interogare au fost aprobate în pofida obiecţiilor virulente formulate de juriştii armatei. Senatorul democrat a evocat o serie de contacte, din iulie 2002, dintre oficiali ai Departamentului Apărării şi o agenţie militară secretă care implementa programe SERE. Richard Shiffrin, fost adjunct al consilierului general din Departamentul de Informaţii al Pentagonului, a declarat în faţa comisiei că biroul său a contactat respectiva agenţie pentru a obţine informaţii despre tehnicile de interogare după atentatele de la 11 septembrie. Purtătorul de cuvînt al Pentagonului, Bryan Whitman, a declarat că nu deţine informaţii privind eforturile Departamentului Apărării de a implementa tehnici dure de interogare înainte ca acestea să fie cerute de comandanţii bazei de la Guantanamo. El a adăugat că, potrivit informaţiilor deja cunoscute, comandanţii bazei americane din Cuba au cerut aprobarea pentru utilizarea de tehnici sporite de interogare deoarece deţinuţii rezistau metodelor standard.

Foşti suspecţi de terorism reţinuţi de SUA au fost torturaţi, potrivit examinărilor medicale redate în detaliu într-un raport dat publicităţii miercuri, de un grup de militanţi pentru drepturile omului. Organizaţia Medicii pentru Drepturile Omului din Massachusetts a ajuns la această concluzie în urma evaluărilor clinice a 11 foşti deţinuţi, care au fost reţinuţi fără a fi fost acuzaţi la închisoarea Abu Ghraib din Irak, la Guantanamo Bay, Cuba şi în Afganistan. “Am găsit dovezi clare de tortură şi abuzuri fizice şi psihologice care provoacă adesea afecţiuni pe termen lung”, a declarat Allen Keller, evaluator medical în cadrul grupului. În raportul de 121 de pagini se menţionează violenţa, şocurile electrice, privarea de somn, umilinţele sexuale, sodomia şi numeroase alte abuzuri. Raportul este prefaţat de general-maiorul Antonio Taguba, care a condus ancheta armatei asupra scandalurilor privind abuzurile din închisoarea din Abu Ghraib în 2003. “Nu mai există niciun dubiu asupra faptului că actuala administraţie ar fi comis crime de război. Singura întrebare este dacă aceia care au ordonat tortura vor fi traşi la răspundere”, a conchis Taguba. Patru dintre bărbaţii examinaţi au fost arestaţi în Afganistan, între sfîrşitul lui 2001 şi începutul lui 2003 şi au fost trimişi ulterior la Guatanamo Bay, unde au fost reţinuţi pe o perioadă medie de trei ani, înainte de a fi eliberaţi fără a fi acuzaţi, potrivit raportului. Toţi subiecţii examinaţi au declarat că au fost supuşi unor forme multiple de tortură sau rele tratamente, care adesea au avut loc pe o perioadă lungă de timp, se arată în document. Cu toate acestea, medicii nu au avut acces la registrele medicale anterioare ale deţinuţilor, astfel că nu există nicio posibilitate de a determina dacă vreunul dintre aceştia a avut probleme medicale sau psihice înainte de a fi reţinut.

În baza acestui raport, organizaţia cere Administraţiei americane să ceară oficial scuze deţinuţilor supuşi torturilor începînd din 2001, în toate centrele menţionate, precum şi repudierea oricărei forme de tortură şi cruzime, tratamente inumane şi umilitoare, înfiinţarea unei comisii independente care să ancheteze şi să publice detalii referitoare la condiţiile de detenţie, sancţionarea tuturor celor care au aplicat asemenea tratamente. “Deşi concluziile acestui studiu nu pot fi generalizate ca fiind tratamentul aplicat tuturor deţinuţilor SUA, întrucît numai 11 deţinuţi au fost examinaţi, faptele analizate coincid cu descoperirile anchetelor asupra practicilor guvernamentale, ceea ce dovedeşte că aceşti deţinuţi nu au fost singurii supuşi abuzurilor, dar sînt reprezentativi pentru un număr mult mai mare de deţinuţi supuşi torturii în perioada detenţiei”, se arată în document.

Taguri articol


12