Pentagonul relaxează regulile privind relatările de presă de la Guantanamo

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentagonul relaxează regulile privind relatările de presă de la Guantanamo

Externe 13 Septembrie 2010 / 00:00 242 accesări

Departamentul american al Apărării a publicat noi reguli privind relatările de presă de la închisoarea şi procesele de la Guantanamo, relaxând restricţiile privind publicarea de imagini, instituind un mecanism de apel pentru contestaţii şi punând la dispoziţia presei un cort unde se poate consuma alcool. Noile reguli au fost redactate la patru luni după excluderea a patru jurnalişti americani şi canadieni, pentru publicarea numelui unui martor care vorbise public cu unul dintre ei, cu câteva luni înainte. După excluderea celor patru, Pentagonul a acceptat, la sfârşitul lunii iulie, să discute cu reprezentanţii mai multor mijloace de informare care relatează cu regularitate despre Guantanamo. Noul regulament permite preluarea informaţiilor deja publicate de alte mijloace de informare, chiar dacă acestea au fost declarate secrete de către judecătorul Tribunalului Militar excepţional.

Şi jurnaliştii vor putea contesta deciziile judecătorului în legătură cu clasarea informaţiilor, dar nu vor putea fotografia sau filma figurile deţinuţilor sau gardienilor şi nici imagini panoramice ale obiectivelor de securitate. Jurnaliştii vor avea la dispoziţie şi un cort militar, dotat cu scaune, un televizor şi un frigider, care va funcţiona ca spaţiu de socializare, fără supraveghere militară şi unde va putea fi consumat alcool. Consumul de alcool este interzis în sala de presă, situată într-un hangar aflat în apropierea a două camere de audieri construite la baza navală Guantanamo pentru desfăşurarea proceselor. Noul regulament relaxează şi regulile privind discuţiile cu avocaţii, jurnaliştii având acum posibilitatea să-i intervieveze în timpul pauzelor şi să folosească o sală pentru conferinţe de presă destinată până acum numai briefing-urilor organizate în fiecare seară. Ziariştii care nu respectă regulile pot fi suspendaţi, însă numai după o notificare prealabilă şi o audiere.

Pe de altă parte, Franţa a refuzat, vineri, cererea de a primi, pe teritoriul său, un deţinut algerian de la Guantanamo, Nabil Hadjarab, care i-a adresat, recent, o scrisoare preşedintelui Sarkozy. Algerianul, în vârstă de 31 de ani, are familia stabilită în Franţa şi nu mai are nicio legătură cu Algeria. Potrivit ediţiei de vineri a cotidianului “Le Parisien”, Nabil Hadjarab, care se teme că va fi obligat să meargă în Algeria, după cei opt ani petrecuţi în închisoarea americană, i-a adresat o scrisoare preşedintelui Sarkozy, în care-i solicită să fie primit în Franţa. Un deputat comunist din regiunea Rhone, Andre Gerin, care i-a adresat, în iulie, o scrisoare în favoarea deţinutului, ministrului francez al Afacerilor Externe, Bernard Kouchner, a criticat respingerea solicitării sale. În luna iulie, Andre Gerin sublinia că “Nabil Hadjarab a fost achitat de orice acuzaţie, în 2007, de administraţia Bush”. Prezentându-l drept “combatant inamic”, SUA au subliniat că acesta era membru al-Qaida, că a fost antrenat într-o tabără militară şi că a participat, în 2001, la operaţiuni împotriva coaliţiei, în Afganistan. Bărbatul a fost arestat în decembrie 2001, într-o tranşee în care au fost găsite grenade şi o puşcă de asalt AK-47. Nabil Hadjarab, născut la Alger, a fost crescut în Franţa, de unchiul său, Ahmed, după ce tatăl său a murit în 1994.

Taguri articol


12