Pentagonul revendică succesul misiunii din Somalia

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentagonul revendică succesul misiunii din Somalia

Externe 11 Ianuarie 2007 / 00:00 500 accesări

Un al treilea raid americano-etiopian s-a înregistrat, miercuri, în sud-estul Somaliei, după ce avioanele americane bombardaseră, marţi, pentru a doua oară o zonă din sudul Somaliei, provocînd moartea a circa 27 de persoane. Patru localităţi somaleze Hayo, Garer, Bankajirow şi Badmadowe au fost vizate, în scopul capturării persoanelor bănuite de legături cu reţeaua al-Qaida. Pentagonul a confirmat, ieri, că a atacat aerien sudul Somaliei, revendicînd reuşita de a fi anihilat cel puţin trei combatanţi al-Qaida, între care şi un comandant superior suspectat că a organizat atacurile de la ambasadele Statelor Unite din Tanzania şi Kenya în anul 1998. Potrivit administraţiei de la Washington, atacurile au fost executate în baza unor informaţii credibile puse la dispoziţie de serviciile secrete. Statele Unite susţin de mai multă vreme că unii lideri ai al-Qaida s-ar fi refugiat în Somalia, considerînd că islamiştii reuniţi în aşa-numitele curţi islamice ce activează pe teritoriul ţării ar avea legături cu al-Qaida. Unii analişti consideră că ar fi vorba despre o mînă de oameni, în timp ce alţii susţin că îbn Somalia s-ar găsi sute de luptători al-Qaida.

Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite a discutat, miercuri, despre situaţia din Somalia. Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban-Ki Moon, şi-a manifestat temerea că atacul american ar putea conduce la o escaladare a tensiunilor din Somalia. Discuţiile nu s-au referit la atacul organizat de Pentagon, ci la propunerea de a trimite în regiune o forţă africană de menţinere a păcii sub mandatul Naţiunilor Unite, pentru a interveni cu precădere în regiunea sudaneză Darfur.

Cu aceste raiduri în Somalia Statele Unite au clarificat faptul că nu vor ca Africa să devină un refugiu sigur pentru terorişti. Preşedintele Bush a reiterat, în special de la atacurile din 11 septembrie comise de al-Qaida, că Statele Unite au dreptul de a ataca ţintele teroriste din alte state. Bombardamentele din Somalia au constituit prima intervenţie militară a administraţiei de la Washington, de la o misiune dezastruoasă de menţinere a păcii, care s-a finalizat în anul 1994.



12