Pentagonul revizuieşte vechea strategie militară americană privind războiul pe două fronturi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentagonul revizuieşte vechea strategie militară americană privind războiul pe două fronturi

Externe 16 Martie 2009 / 00:00 436 accesări

Administraţia Obama va revizui premisa centrală a strategiei militare americane şi anume pregătirea pentru un război pe două fronturi, în vederea planificării, a creării bugetului şi a achiziţionării de arme. Problema a fost abordată de secretarul Apărării, Robert Gates, într-un interviu pentru postul de radio naţional, săptămîna trecută. Discuţia a avut loc pe fondul unei revizuiri totale de strategie pe care Pentagonul o realizează la fiecare patru ani, la cererea Congresului. Unul din subiectele vizate de Pentagon este găsirea unei modalităţi de modelare a forţelor armate pentru a asigura o mai mare flexiblitate în abordarea unei game largi de conflicte. Oficialii Pentagonului au mai discutat şi despre măsura în care planificarea conflictelor ar trebuie să se concentreze mai întîi pe războaie de contrainsurgenţă, cum ar fi cele din Irak and Afganistan, şi cîtă importanţă ar mai trebui acordată adversarilor echipaţi cu arme convenţionale, cum ar fi China şi Iran.

Administraţia Obama încearcă să găsească soluţia pentru a susţine mai multe operaţiuni pe mai multe fronturi. Departamentul Apărării va trebui să refacă echilibrul dintre strategia folosită în prezent şi forţele de care dipsun într-un fel care să reflecte lecţiile învăţate din Afganistan şi Irak. Modul exact în care această problemă va fi pusă în aplicare va fi dezbătut în lunile viitoare şi apoi se va reflecta în decizii care implică miliarde de dolari, efectivele armatei, precum şi al echipamentului de luptă. De peste şase ani, SUA luptă în două războaie, cu peste 170.000 de trupe mobilizate în prezent în Irak şi Afganistan. Armata a recunoscut deschis că din cauza războaielor, trupele şi echipamentul se află sub o mare presiune şi a spus că ar fi dificilă conducerea oricărei alte operaţiuni semnificative în altă zonă.

În replică, fostul vicepreşedinte american Dick Cheney l-a acuzat, din nou, duminică, pe preşedintele Barack Obama că a făcut SUA mai vulnerabile. În primul său interviu de la încheierea mandatului, acordat CNN, acesta a fost întrebat dacă el crede că SUA sînt mai puţin sigure sub Barack Obama, care a pus la îndoială sau a suprimat o mare parte din măsurile antiteroriste adoptate după 11 septembrie de administraţia Bush. Acesta a răspuns sec: „Cred acest lucru. Cred că aceste programe erau absolut cruciale în succesele obţinute în strîngerea de informaţii care ne-au permis să dejucăm toate tentativele de atacare a SUA după 11 septembrie”. Fostul vicepreşedinte l-a atacat şi pe Christopher Hill, desemnat de administraţia Obama în funcţia de ambasador în Irak. Acesta a provocat nemulţumirea lui Dick Cheney în perioada în care se ocupa de negocierile în dosarul nord-coreean. „Nu este omul pe care l-aş fi ales pentru acest post. Nu are niciun fel de experienţă în regiune, nu a ocupat niciodată o funcţie diplomatică în această parte de lume. Nu vorbeşte limba arabă”, a insistat Cheney.

Taguri articol


12