Un volum care spune povestea a treisprezece opere şi balete celebre văzute prin ochii dirijorului Tiberiu Soare, cunoscut publicului meloman din Constanţa şi de la pupitrul orchestrei simfonice a Teatrului Naţional de Operă şi Balet (TNOB) „Oleg Danovski”, cu care a colaborat în repetate rânduri, va fi lansat în această vineri, la Fundaţia „Calea Victoriei“ din Capitală. Este vorba despre o carte inedită, intitulată „Pentru ce mergem la Operă?" şi semnată de Tiberiu Soare, care se adresează tinerilor şi adulţilor care iubesc muzica de operă şi baletul, dar şi celor care vor să descopere acest univers artistic. Volumul, publicat în condiţii grafice deosebite, este completat de 13 ilustraţii originale şi o copertă curajoasă, acestea fiind realizate de Maria Surducan.
Volumul include cele 13 conferinţe susţinute de dirijorul Tiberiu Soare, în anii 2012 şi 2013, în cadrul proiectului „Pentru ce mergem la Operă?". Sunt aduse în atenţie operele şi baletele „Traviata", de Giuseppe Verdi, „Boema", de Giacomo Puccini, „Giselle", de Adolphe Adam, „Turandot", de G. Puccini, „Elixirul dragostei", de Gaetano Donizetti, „Bărbierul din Sevilla", de Gioachino Rossini, „Carmen", de Georges Bizet, „Rigoletto", de G. Verdi, „Spărgătorul de nuci", de Piotr Ilici Ceaikovski, „Don Giovanni", de Wolfgang Amadeus Mozart, „Nunta lui Figaro", de W.A. Mozart, „Olandezul zburător", de Richard Wagner, şi „Oedip", de George Enescu.
Dirijorul Tiberiu Soare este prezent în carte în ipostaza de narator, povestind pasionat, erudit şi cu umor libretele operelor şi anecdotele apărute în jurul lor. Muzica iese din sala de concert, iar lumea spectacolelor prinde viaţă cu fiecare pagină citită. Capitol cu capitol, cititorii vor descoperi o nouă epocă, un compozitor fascinant, personaje pe care oamenii vor ajunge să le îndrăgească, simboluri puternice şi scene emoţionante.
TIBERIU SOARE, CUNOSCUT ŞI DE LA PUPITRUL ORCHESTREI TNOB Tiberiu Soare este unul dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori ai momentului. Născut la Bucureşti, în anul 1977, acesta a urmat cursurile Liceului Militar de Muzică „Iacob Mureşianu" din Bucureşti, pe care le-a absolvit în anul 1995, ca şef de promoţie. Este absolventul a două dintre facultăţile Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, cea de dirijat, precum si cea de interpretare muzicală (tubă). S-a perfecţionat apoi în cadrul Studiilor aprofundate - secţia dirijat orchestră cu Horia Andreescu şi a urmat cursuri de măiestrie susţinute de dirijorii Alain Paris şi Adrian Sunshine.
Tânărul artist îşi desfăşoară activitatea muzicală ca dirijor din 1999, apariţiile sale în faţa publicului obţinând, pe lângă aplauze, aprecierea unanimă a criticilor de specialitate şi a colaboratorilor. A dirijat orchestrele Filarmonicilor din Târgu Mureş, Braşov, Craiova, Satu Mare, Ploieşti, Constanţa, Bacău, Botoşani, Orchestra de Cameră Radio şi Orchestra Naţională Radio.
Din 2005 este dirijor la Opera Naţională Română, însă la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum mai multe concerte şi înregistrări, fiecare apariţie a sa adăugând noi succese la palmaresul său, răsplătite cu diferite premii şi distincţii.