Pentru prefectul Culeţu, legislaţia în vigoare este facultativă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Pentru prefectul Culeţu, legislaţia în vigoare este facultativă

„Dănuţ Contra” atacă din nou taxele speciale ale Constanţei
Eveniment 10 Ianuarie 2007 / 00:00 848 accesări

Prefectul Constanţei, Dănuţ Culeţu, a anunţat ieri că a notificat Hotărîrea 500/2006 a Consiliului Local Municipal (CLM) Constanţa privind taxele şi impozitele locale pentru anul 2007. Prefectul Culeţu a notificat Hotărîrea considerînd ca fiind nelegale şase taxe şi un impozit aprobate de CLM la sfîrşitul anului trecut: taxa de acces în staţiunea Mamaia pentru autoturisme care nu au număr de înmatriculare în municipiul Constanţa; taxa pentru creşterea gradului de linişte şi siguranţă în derularea activităţilor economice în Constanţa, Mamaia şi Sat Vacanţă; taxa folosire tramă stradală de către autovehiculele de transport marfă şi persoane pe raza municipiului Constanţa pe străzile de trafic uşor, mediu şi greu; taxa pentru irigaţii spaţii verzi în staţiunea Mamaia; taxa anuală pentru fiecare staţie fixă pentru telefonie mobilă; taxa aviz colectare deşeuri industriale reciclabile şi impozitul asupra mijloacelor de transport pe apă pentru persoanele fizice şi juridice. Culeţu a menţionat ieri că, în situaţia în care nu se va da curs solicitării de modificare a impozitelor şi de revocare a taxelor respective, Prefectura va promova acţiune la instanţa de contencios administrativ pentru anularea acestora.

Nu este pentru prima dată cînd acest Gică Contra al Constanţei atacă sursele de venit ale municipalităţii. Amintim că atacarea taxelor speciale ale Primăriei Constanţa a fost unul dintre primele acte ale actualului prefect după instalarea sa în funcţie. Acţiunea iniţiată de Culeţu în instanţă în 2005 a avut succes în baza vechii legislaţii, chiar în timpul în care şefii lui Culeţu din Executiv pregăteau noua Legislaţie conform căreia autorităţile locale au dreptul să impună taxe speciale. Potrivit noului Cod Fiscal, intrat în vigoare la începutul acestui an, autorităţile locale pot institui taxe speciale, pe care le pot percepe pentru serviciile publice stabilite prin regulamentele proprii. Autorităţile locale pot decide acum atît nivelul taxelor şi impozitelor prevăzute de Codul Fiscal, cît şi condiţiile şi sectoarele de activitate în care pot institui taxe speciale pentru serviciile publice locale. Cu toate acestea, prefectul a înţeles, probabil în baza unei interpretări originale a legislaţiei în vigoare, că taxele instituite la Constanţa ar fi ilegale.

Directorul Serviciului Public de Impozite, Taxe şi Alte Venituri la Bugetul Local (SPITVBL) Constanţa, Virginia Ştefănică, s-a arătat surprinsă de anunţul făcut ieri de prefect: „Nu înţelegem ce nelegalitate există la aceste taxe”! Ea a declarat că taxa de tramă stradală este încadrată de Codul Fiscal la categoria „Alte categorii de taxe locale”, nu la categoria „Taxe Speciale”, fiind emisă la Constanţa în conformitate cu noile modificări ale Codului Fiscal. „Nu este de înţeles de ce în Bucureşti, Oradea şi Braşov taxa de tramă stradală pentru maşinile de transport marfă este valabilă, în toată ţara avînd aceeaşi aplicabilitate, iar la Constanţa i se contestă legalitatea”, a declarat Virginia Ştefănică. „În 2006 s-a modificat Legea Administraţiei Publice Locale prin care se susţine înfiinţarea altor taxe speciale pe principiul autonomiei locale. Nu ştiu ce poate fi ilegal în ce priveşte taxele speciale, în condiţiile în care, la Constanţa, au fost organizate dezbateri publice cu contribuabilii care plătesc şi care au fost de acord cu taxele”, a adăugat Virginia Ştefănică.



12