Experţii ruşi însărcinaţi cu analizarea unor eşantioane prelevate de la rămăşiţele pământeşti ale lui Yasser Arafat au ajuns la concluzia că acesta a avut parte de o moarte naturală, excluzând ipoteza unei otrăviri. „Yasser Arafat a murit din cauze naturale şi nu ca rezultat al unei iradieri”, a declarat Vladimir Uiba, directorul Agenţiei federale de analize biologice, citat de agenţiile de presă ruseşti, într-o conferinţă de presă. Aceste concluzii se alătură celor ale unor experţi mandataţi de justiţia franceză, contestate de văduva liderului istoric palestinian, decedat în anul 2004 la Spitalul militar Percy, în apropiere de Paris. Judecătorii francezi însărcinaţi cu acest dosar au dispus exhumarea rămăşiţelor fostului conducător, ceea ce s-a şi întâmplat în noiembrie 2012. Circa şaizeci de eşantioane au fost repartizate pentru analize către trei echipe de anchetatori, elveţieni, francezi şi ruşi, fiecare făcându-şi munca în mod individual, fără a intra în contact unii cu ceilalţi.
La începutul lui decembrie, Parchetul din Nanterre, în apropiere de Paris, a anunţat că experţii francezi au ajuns la concluzia că nu a existat o otrăvire cu poloniu-210, substanţă radioactivă foarte toxică. Totuşi, văduva liderului palestinian, Souha Arafat, a precizat că va contesta acest raport în faţa justiţiei franceze. La rândul său, ambasadorul palestinian la Moscova, Faed Mustafa, a afirmat că ancheta în cazul morţii fostului lider palestinian Yasser Arafat continuă.
Pe 3 decembrie, Suha Arafat, văduva lui Yasser Arafat, s-a declarat „bulversată” de contradicţiile între experţii elveţieni şi francezi privind cauzele morţii fostului lider palestinian. Unul dintre nepoţii lui Yasser Arafat şi un lider palestinian şi-au exprimat scepticismul în legătură cu raportul experţilor francezi, care exclude ipoteza otrăvirii fostului lider palestinian. Echipe medicale elveţiene au depistat cantităţi anormale de poloniu-210 în resturile umane ale lui Arafat, acreditând ipoteza otrăvirii. Un articol al revistei medicale britanice „The Lancet” a fost cel care a lansat ipoteza unei otrăviri a liderului palestinian. Acest articol invoca rezultatele unei expertize medicale efectuate de experţi elveţieni care ar fi descoperit urme de poloniu 210 asupra unor obiecte personale ale lui Arafat.