Încă un dosar de „mare corupţie” deschis de procurorii DNA după îndelungi anchete derulate la Constanţa s-a împotmolit. Anunţat cu surle şi trîmbiţe în decembrie 2005, dosarul privind un prejudiciu de... 40 de miloane de euro adus de primarul Constanţei, Radu Mazăre, şi de Comisia pentru retrocedări din cadrul Consiliului Local Municipal s-a dovedit a fi doar un fîs forţat al procurorilor de la DNA. Amintim că, la acea dată, a fost anunţată începerea urmăririi penale împotriva primarului şi a membrilor comisiei pentru fals intelectual şi abuz în serviciu contra intereselor publice, calificate la infracţiuni conexe celor de corupţie. „În dosar se reţinea că Radu Mazăre şi Comisia ar fi prejudiciat statul român prin acordarea în compensare a unor terenuri prin încălcarea unor prevederi legale care stabilesc domeniul public al statului”, a declarat Mazăre. Mai exact, procurorii susţineau că primarul ar fi semnat documente privind schimbul de terenuri cu persoanele care au beneficiat de legile retrocedărilor, alocîndu-le terenuri aflate în apropierea coastei, care ar fi fost în proprietatea publică a statului, nu a Primăriei Constanţa. La acea vreme ieşise la rampă şi democratul Stelian Duţu, care condamna cu mînie proletară „faptele reprobabile” ale primarului Constanţei. După un an şi ceva de anchete, desfăşurate de procurori pe bani publici, s-a constatat că primarul nu a prejudiciat în niciun fel statul, din moment ce, potrivit unei hotărîri de Guvern din 2002, privind atestarea domeniului public şi privat al judeţului şi al municipiului Constanţa, terenurile retrocedate de Primărie se aflau în proprietatea municipiului, nu a statului. Culmea, hotărîrea de Guvern a fost precedată de o Hotărîre de Consiliu Judeţean, semnată de expreşedintele instituţiei, Stelian Duţu, şi de o hotărîre a consiliului Local Municipal Constanţa.
Primarul Mazăre a declarat că, după ce ancheta procurorilor s-a împotmolit, Ministerul Mediului şi Gospodăririi Apelor (MMGA), condus de Sulfina Barbu, a găsit o soluţie pentru a continua presiunile. MMGA a dat în judecată Primăria Constanţa şi Consiliul Judeţean, în contencios administrativ, pentru anularea parţială a... hotărîrii de Guvern(?!?). „Ministerul spune că se judecă cu Primăria pentru anularea HG şi anularea, pe cale de consecinţă, a dispoziţiilor de primar privind retrocedarea terenurilor. Mai exact, ei spun «da, pămîntul era al Primăriei şi terenurile au fost retrocedate legal, dar noi o să îl dăm în judecată pe Mazăre pe contencios, deci fără nici o legătură cu penalul, ca să anulăm hotărîrea de Guvern de acum şase ani, ca terenurile să nu mai fie ale Primăriei». E o nebunie! Instanţa n-are posibilitatea să anuleze o hotărîre de Guvern. Niciun ministru nu are calitatea de a cere anularea acesteia. De ce se judecă ministerul cu Mazăre?! Nu înţeleg! Tu ţi-ai bătut nevasta şi poliţistul mă anchetează pe mine! Cam aşa e”, a declarat ieri primarul. El a adăugat că dosarul va fi judecat în contencios şi că, din spusele avocaţilor, Ministerul nu are nicio şansă în acest demers, pentru că dispoziţiile de retrocedare semnate de primar au fost emise la vremea respectivă în conformitate cu normativele în vigoare.
Nouă funcţionari, trimişi în judecată pentru că şi-au făcut datoria
Primarul a mai declarat că, în loc să se sesizeze la gravele acuzaţii făcute publice de premierul Tăriceanu, privind scandalul Golden Blitz, firmă de restaurante care a cîştigat suspect lucrări de asfaltare de sute de milioane de euro, intervenţiile lui Stolojan în favoarea Alro Slatina pentru un preţ minor la energie electrică, în timp ce populaţia plăteşte enorm, dezinfecţia cu apă chioară la preţ înzecit, în cazul gripei aviare sau achiziţionarea la preţ dublu a microbuzelor şcolare de către ministrul Educaţiei, procurorii DNA Bucureşti instrumentează dosare şi trimit în judecată „marea corupţie” de la Primăria Constanţa. „Procurorii DNA au fost puşi de Băsescu cu o singură misie: să-l hăituiască pe Mazăre. Trist este că se chinuiesc de doi ani să găsească un capăt de aţă în baza căruia să îmi întocmească dosar penal, pe care să îl trimită în instanţă. Nu sînt în stare să facă acest lucru şi atunci chinuiesc nişte bieţi angajaţi ai Primăriei”, a declarat Mazăre, subliniind că, în prezent, 9 funcţionari publici sînt trimişi în judecată în dosarul 118/P/2006, instrumentat de DNA Bucureşti. Primarul a afirmat că dosarul a fost deschis în urma unei declaraţii date de proprietarul firmei BCD Intermed SRL, care distribuie materiale de construcţii în Constanţa. “A existat un conflict reclamat întotdeauna de către această societate. Ani la rînd, maşinile încurcau şi blocau circulaţia în zona Delfinariu, atunci cînd încărcau şi descărcau materiale de construcţii de la BCD. Şi situaţia continuă. Acest patron supărat pe noi pentru că am încercat să reglementăm situaţia, a dat curs rugăminţilor şi încercărilor de depistare a marii corupţii ale deja celebrului procuror Vasile Ioniţă, a făcut o plîngere şi, drept urmare, a fost instrumentată marea corupţie de la Primăria Constanţa”, a spus primarul. Trei dintre inspectori sînt acuzaţi şi trimişi în judecată pentru luare de mită, întrucît patronul societăţii a declarat că, în mai 2002, i-au pretins 60 de milioane de lei pentru sponsorizarea Primăriei. Va aprecia instanţa ce luare de mită a avut loc, din moment ce patronul nu a dat niciun ban. „Celebrul Departament Anticorupţie din România a găsit corupţia în baza acestei declaraţii lipsite de martori. Patronul spune că i-au suflat la ureche inspectorii. Inspectorii şi angajaţii Primăriei au discutat în nenumărate rînduri cu diverşi agenţi economici pentru a le solicita sponsorizări pentru diferite acţiuni sociale ale Primăriei. Şi chiar dacă la BCD ar fi fost aşa, nu văd care ar putea fi problema. Atenţie însă, banii nu au fost daţi şi funcţionarii sînt trimişi în judecată pentru luare de mită”, a subliniat Radu Mazăre.
Prejudiciu inventat special pentru DNA
Ceilalţi şase funcţionari, judecaţi în acelaşi dosar, sînt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Primarul a declarat că este vorba despre „o altă trăznaie”. Acuzaţiile vizează faptul că în faţa magazinului au fost postaţi cîţiva stîlpi de metal care previn urcarea autovehiculelor pe trotuar şi staţionarea acestora pe domeniul public. Primarul a explicat cum s-a ajuns în această situaţie: „În februarie 2002, analizînd documentaţia depusă de respectiva firmă, Comisia de Circulaţie acordă aviz de funcţionare acestei firme cu condiţia neocupării domeniului public. Un articol din respectivul aviz prevede: «Nerespectarea acestui aviz atrage nulitatea acestuia şi sancţionarea conform actelor normative în vigoare». Menţiunea neocupării domeniului public de către maşinile clienţilor, oprite pe stradă şi pe trotuar, nu a fost respectată. La Primărie au fost înregistrate plîngeri de la cetăţeni, de la vatmani, pentru că şi tramvaiele trebuia să stea cîte jumătate de oră în ambuteiajele create de maşinile oprite în stradă. În baza acestor sesizări, inspectorii s-au deplasat la faţa locului şi au constatat că sînt maşini parcate şi pe şosea şi au făcut o adresă către Primărie pentru ridicarea avizului de circulaţie al firmei, în conformitate cu clauza”. Primarul a mai spus că, după vizita lui Ioniţă, patronul a făcut o plîngere în care spune că Primăria i-a adus un prejudiciu de 2 milioane de euro, pentru ca acest caz să poată fi cercetat de DNA, pentru că departamentul nu se ocupa de astfel de cazuri pentru sume mai mici. De unde o fi rezultat acest prejudiciu dacă datele de la Registrul Comerţului arată că, în 2001, firma a avut un profit de aprox. 100 de miii de euro, în 2002 nu a fost raportat profitul, în 2003 a fost de 97 de mii de euro, iar, în 2004, de 67 de mii de euro? „Deci el, la un profit de 100 de mii de euro în 2002 şi sub 100 de mii în anii ulteriori, spune că prin ridicarea avizului de circulaţie i s-ar fi creat un prejudiciu de 2 milioane de euro! Ioniţă s-a bucurat şi ce-o fi zis? Hai să îi băgăm la puşcărie! Iată cum, acum, şase funcţionari de la Primărie sînt acuzaţi de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Este un alt dosar de mare corupţie la Constanţa, montarea a trei stîlpişori pe trotuar şi pretinderea unei sponsorizări de 60 de milioane de lei, bani care nu au fost luaţi. Sînt montaţi stîlpi în mai multe locuri din oraş, cît a fost posibil, în funcţie de fondurile disponibile. Avem cereri de instalare de la Poliţie. Una e semnată chiar de fostul comandant al Poliţiei Judeţene, Victor Popescu. Acesta este marele caz de corupţie de la Constanţa, victoria acestor cîini de la DNA”, a conchis Mazăre.