Surprinzător sau nu, nu doar România se confruntă cu un deficit grav de cadre didactice. Germania se află în aceiași situație și și-ar dori profesori calificați din România. Traseul obținerii statutului de cadru didactic în această țară este însă anevoios pentru că nemții nu se mulțumesc cu puțin și prost, nu-i așa?! Asociația Profesorilor Germani susține că deficitul de cadre didactice în școli este de
40.000 (?!). Aceste posturi sunt ocupate temporar de începători, pensionari sau studenți, sau pur și simplu rămân vacanțe. „Nu ne-am confruntat cu o astfel de lipsă dramatică de profesori în Germania, în ultimele trei decenii. În total, lipsesc 40.000 de profesori“, a declarat Heinz-Pețer Meidinger, președintele Asociației Profesorilor Germani (DL), citat de site-ul portalinvatamant.ro. Cele mai grave probleme sunt la școlile unde salariile profesorilor sunt cele mai mici: școlile elementare, școlile profesionale și școlile pentru copiii cu dizabilități, conform Deutsche Welle.
Unele landuri germane încearcă să rezolve acest deficit prin faptul că permit persoanelor care nu au o diplomă de profesor să predea la clasă. De exemplu, se recrutează absolvenți de universitate cu experiență în câmpul muncii care să dobândească pregătirea de profesor în cadrul școlii. După doi ani de practică și teorie ei pot ocupă posturile de profesor calificat. Soluția aceasta este însă una controversată în țara în care funcționării, ospătarii și chiar comercianții au nevoie de mai mulți ani pentru a-și obține diplomele în domeniul de activitate.
Potrivit portalinvatamant.ro, modul tradițional pentru a deveni profesor este unul solicitant în Germania. Absolvenții de liceu trebuie să aibă note foarte bune la numeroase materii pentru a fi acceptați la programele pedagogice din universități, care pot dura chiar și șapte-opt ani. Un studiu recent realizat de Fundația Bertelsmann a estimat că, până în 2025, vor trebui angajați aproximativ 105.000 de profesori pentru a acoperi nevoile școlilor primare din Germania, și doar maxim 70.000 de absolvenți de module pedagogice din universități ar putea să înceapă să lucreze în domeniu până atunci.